eHealth: gyökeres átalakulás jöhet a magyar egészségügyben
2015.04.29
A magyar egészségügyi ellátás elektronikai, illetve informatikai része gyökeres átalakuláson mehet keresztül a következõ években – osztotta meg várakozásait az eHealth Software Solutions Kft. ügyvezetõje a Gazdasági Rádió M2M Zóna mûsorában.

Az elektronikus egészségügy, vagyis az eHealth-megoldások terjedésével a betegadatok gyûjtése, tárolása és továbbítása mellett már egyre inkább áttevõdik a hangsúly az információk feldolgozására és elemzésére. Ez lehetõvé teszi, hogy az orvosok átgondoltabb döntéseket hozzanak, továbbá különbözõ motivációs elemekkel ösztönözzék az egészségtudatos, terápiakövetõ magatartás elsajátítását – állítja Dr. Máté Attila.

A folyamatot támogatja, hogy az utóbbi idõben jelentõs uniós források áramlottak erre a területre, amelyeket célirányosan az eHealth-fejlesztésekre lehet fordítani.

Hazai alkalmazás

A modern telemedicina kialakításának egyik kitûnõ példája a Magyar Telemedicina és e-Health Egyesület, valamint az Uzsoki Kórház közös projektje, amelynek elsõ fázisa õsszel fejezõdött be. A programba a szakemberek csaknem 330 beteget vontak be, a kezdeményezés részeként több mint száz – gépek közötti kommunikációra is alkalmas – készüléket osztottak szét a páciensek és az orvosok között. A projektben a diabéteszesekre, továbbá a szív-és érrendszeri betegségben szenvedõkre, tehát összefoglaló néven a metabolikus szindrómára fókuszáltak. Ennek jegyében elsõsorban intelligens vérnyomásmérõket, vércukormérõket, spirométereket, EKG-készülékeket és a magyar fejlesztésû arteriográfokat teszteltek a kéthónapos próbaüzem során. A programba „kakukktojásként” olyan eszközök is bekerültek, amelyek a magzati szívverés nyomon követését szolgálják.

A rendszerbe riasztási funkciókat is beépítettek, vagyis a normális tartománytól eltérõ értékek rögzítésénél az egészségügyi szakemberek automatikus értesítést kaptak.

„Húsz év múlva a krónikus betegek számára teljesen természetes lesz, hogy viselhetõ kiegészítõik vannak, amelyek monitorozzák az egészségi állapotukat. A felhasználói réteg azonban ma még nem alkalmas arra, hogy az innovatív megoldások tömegesen elterjedjenek, holott a fejlesztõ cégek csakúgy ontják a piacra az újabb készülékeket és alkalmazásokat” – összegezte az eHealth Software Solutions ügyvezetõje.