1,8 milliárdot szán az MNB közvélemény-kutatásra
2015.05.07
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közbeszerzési eljárást folytatott le a gazdasági folyamatok közvélemény-kutatására. A három évre szóló komplex kutatás-elemzési, stratégiai tanácsadási, szakpolitikai tanulmánykészítési feladatok elvégzésére évente 600 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

Az MNB elsõdleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, amelyhez kiemelten fontos, hogy pontos, megbízható információkkal, adatokkal rendelkezzen a gazdasági folyamatokról, az ezekkel összefüggõ lakossági és vállalati elképzelésekrõl, valamint a jövõvel kapcsolatos várakozásokról. Az MNB célja, hogy figyelemmel tudja kísérni a gazdasági folyamatok idõbeli alakulását, e folyamatokról idõsoros, összehasonlítható adatokkal rendelkezzen, valamint hogy az egyes szektorális hatások és kormányzati intézkedések konjunktúra érzetre gyakorolt hatásáról megfelelõ adatokkal rendelkezzen.

Mindezek megvalósítása érdekében, az MNB uniós nyílt közbeszerzési eljárást indított konjunktúra-kutatásra, a lakosság pénzügyi magatartásának, attitûdjeinek vizsgálatára, nemzetközi kitekintésû szakpolitikai tanulmányok készítésére, stratégiai tanácsadási tevékenységre. Ezeket a feladatokat professzionális közvélemény-kutatásokkal és ezekre alapozott komplex kutatás-elemzési munkával foglalkozó vállalkozás tudja hatékonyan és magas szakmai színvonalon elvégezni. A közbeszerzés nettó értéke három évre összesen 1,8 milliárd forint. A közbeszerzési eljárás eredményes volt, nyertese a legkedvezõbb érvényes ajánlatot tevõ Századvég Politikai Iskola Alapítvány lett.

A kutatás lehetõvé teszi a lakossági és vállalati szegmens jövõvel kapcsolatos várakozásainak, ok-okozati összefüggéseinek feltérképezését, gazdaságpolitikai szempontból stratégiai jelentõségû problémák okainak feltárását. Emellett a jegybank közvélemény-kutatások révén rendszeres, havi információkkal, adatokkal kíván rendelkezni a lakosság pénzügyi tudatosságának szintjérõl, ismereteirõl, a pénzügyi szolgáltatások igénybevételérõl és a háztartások gazdasági helyzetérõl, hogy azokat hasznosítsa a jegybanktörvényben meghatározott alapvetõ feladatainak ellátása során. Az MNB – rendszeres publikációihoz és szakmai cikkeihez hasonlóan – a legfontosabb kutatási eredményeket folyamatosan megosztja majd a közvéleménnyel.