Négy napra megy nyaralni a magyar
2015.05.12
Még mindig a magyar tenger a legnépszerûbb belföldi úti cél, és a hazai városok közül idén Sopron a kedvenc - ez derült ki a szallasvadasz.hu friss turisztikai felmérésébõl, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek idei nyaralási terveirõl.

Az online szállásfoglalási portál 2015. április 27. és május 5. között végzett, nem reprezentatív kutatása arra is rávilágított, hogy a kikapcsolódást leginkább 3 éjszakára tervezzük, nem szeretünk egyedül utazni és általában 100 ezer forintnál is kevesebbet költünk a szállásra, amelyet fõleg szálláskeresõ weboldalak segítségével foglalunk le.

Balaton a kedvenc

Úgy fest, hogy a legnagyobb tavunk vonzereje nem csökkent az évek során, az online szállásfoglalási portál adatai szerint ugyanis a válaszadók közel 40 százaléka jelölte meg a Balatont tervezett úti célként. A megkérdezettek egyébként több vakációhelyet is beikszelhettek, így derült ki többek között az is, hogy idén 4499-en határainkon kívül pihenik ki a mindennapok fáradalmait, közülük 2593-an emellett belföldön is nyaralnak majd. A nem reprezentatív felmérés több mint 18 ezer megkérdezettje közül alig 5 százalék mondta azt, hogy 2015-ben sehol sem nyaral.



Kivel szeretünk utazni?

Egyedül utazni továbbra sem népszerû, szabadsága alatt a válaszadók csupán 1,45 százaléka veszi magányosan a nyakába az országot. A családjukkal utazók csoportját (45,44 százalék) csupán egy hajszálnyival elõzik meg azok, akik párjukkal (46,13 százalék) töltik majd a szabadságukat valamelyik belföldi nyaralóhelyen. Az idei nyaralásukat tervezgetõk alig 7 százaléka megy baráti társasággal vakációzni.

100 ezer forint alatt foglalunk szállást

A Szállásvadász.hu felmérésében arra is kíváncsi volt, hogy 2015-ben milyen hosszúra tervezzük a nyaralásunkat. 2015-ben a legtöbben – közel 4000-en – idén három éjszakára foglalnak majd szállást. A szállásra szánt költségkeret legtöbb esetben nem éri el a 100 ezer forintot, a felmérésben résztvevõk 28,69 százaléka az 50 ezer forintot, 20,67 százaléka pedig a 75 ezer forintot jelölte meg válaszként.

A 250 ezer forinttal számolók aránya alig 2 százalék, míg a nyaralásra 300 ezer forintnál is többet kiadók aránya kicsivel több, mint 1 százalék, ami 180 fõt jelent.
Bár szívesen pihenünk négycsillagos szállodákban, a kisebb szálláshelyek, panziók, vendégházak és apartmanok az abszolút kedvenceink. A válaszadók többsége számára fontos az, hogy szállása félpanziós legyen, és alig 10 százalék keres idén all inclusive ellátást biztosító szállodát.