A technológiai boom a kiberbűnözést is fellendíti
2021.12.01

A technológia és digitalizáció gyors terjedése az ellátási- és értékláncok mentén egy olyan környezetet hozott létre, amely ideális a kiberbűnözés számára, és sokkal nagyobb veszélynek teszi ki a vállalkozásokat.

Az Aon és a Crawford & Company által közösen kiadott, a kiberkárok sikeres kezeléséről szóló útmutató szerint a kiberincidensek hatása a szervezetekre drámaian felerősödött a korábbi időkhöz képest, amikor még az adatlopás volt a fő cél, hiszen mára az üzletmenet megszakítása vált a kiberbiztonsági incidensek egyik fő kockázatává.

Mára a számítógépes bűnözők túlléptek azokon a célpontokon, amelyeket a kiskereskedelmi, egészségügyi és pénzügyi szolgáltató cégek, illetve az általuk tárolt személyes adatok jelentettek. „A személyazonosításra alkalmas adatok eltulajdonításának és eladásának modellje hanyatlóban van, mert ezekből egyre nehezebb bevételt szerezni, kevés értékük van a dark weben – olvasható az útmutatóban. Mostanra olyan ágazatok is célkeresztbe kerültek, mint a gyártás, az élelmiszeripar és az építőipar, mivel a kiberbűnözők továbbfejlesztették a zsarolóvírus-támadások során használt technológiát, ami megnehezíti a szervezetek számára az adatok biztonsági mentésből történő helyreállítását.

„A zsarolóvírusok megértik a különböző típusú szervezetek gyenge pontjait, és megtanulják, hogyan használhatják ki ezeket a saját pénzügyi hasznuk maximalizálása érdekében” - olvasható az útmutatóban.

Most már olyan cégeket vesznek célba, amelyek fennakadása egyéb, olyan vállalkozásokat is érint, amelyek nem tudják megvárni, hogy az érintett szervezet biztonsági mentései helyreálljanak. A Colonial Pipeline elleni támadás, és az azt követő hosszú sorok a benzinkutakon jól demonstrálta, hogy egy támadás milyen hatással lehet az ellátási láncra.

Míg egy természeti katasztrófa, tűzvész vagy terrorizmus leállíthatja egy szervezet egy-egy gyártóüzemét, addig egy jól koordinált zsarolóvírus-támadás következtében a működés megszakítása akár hetekig is eltarthat, méghozzá világszerte, az érintett cég valamennyi telephelyén- áll az útmutatóban. Ilyen a mai kifinomult zsarolóprogramok előtt elképzelhetetlen volt.