Május 31-ig igényelhetõ támogatott agrárbiztosítás
2015.05.19
Szigorúbb benyújtási határidõ, csökkenõ támogatási keret, ugyanakkor még az idén kifizetett támogatási összegek: ezek a jelentõs változások jellemzik az immár negyedik éve mûködtetett támogatott növénybiztosítási rendszert. Idén a benyújtást a korábbi május 15-i határidõ helyett május 31-ig (de legkésõbb az ajánlat aláírását követõ 5 napon belül) kell megtenni, ám míg korábban a rendszer tartalmazott némi engedményt a késõn ébredõknek, a 2015-es határidõk rögtön jogvesztõnek számítanak. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) alábbi közleménye segít a gazdáknak az új szabályok (és bennük néhány új buktató) közti eligazodásban.

Míg az elõzõ három évben az egységes kérelem megújításával egyidejûleg kellett rendelkezni az adott évi növénybiztosításokhoz kapcsolódó támogatási igényekrõl, ezt most külön igénylõ lapon kell megtenni. Az igénylõ lap mellé ugyanakkor az összes érintett biztosítási ajánlat másolatát csatolni kell, az így összeálló csomagot pedig az aláírástól számított 5 napon belül, de legkésõbb május 31-én postázni kell a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé.

„A rendszer így összességében szigorúbbá vált, mivel korábban a késõn ébredõknek a csúszás mértékétõl függõen egyre kisebb arányú visszatérítés fejében ugyan, de csaknem egy további hónapjuk maradt az intézkedésre – magyarázza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. – Most azonban mind az öt napos idõszak, mind a május 31-i határidõ jogvesztõ. Magyarul mindazon igénylõknek, akik az idén részesülni kívánnak a támogatásból, immár mindössze alig több mint másfél hetük maradt az intézkedésre!”

Emiatt a FBAMSZ arra számít, hogy idén elõször megtorpan a támogatás iránti érdeklõdés meredek emelkedése. Mint korábban kiderült, az elsõ, 2012- évben a termelõk mintegy 1,5 milliárd forintnyi mezõgazdasági biztosításra kérték a támogatást, 2013-ban ez az érték elérte a 4 milliárd, majd 2014-ben már megközelítette az 5,7 milliárd forintot. Ez utóbbi összeggel – elsõként a konstrukció történetében – az uniós forrásból rendelkezésre álló, 3,3 milliárd forintos díjtámogatási keret már szûkösnek bizonyult az összes igény kielégítésére.

Ráadásul az idei keret – mely kivételesen nem EU-s forrásból, hanem tisztán a hazai költségvetésbõl származik – csupán 3 milliárd forint, amely közel tíz százalékkal kevesebb a tavalyi összegnél. Így nagy esély van rá, hogy még visszafogottabb érdeklõdés mellett sem tudják majd az összes igényt maradéktalanul kielégíteni.

Korábban érkezik a visszatérítés

További fontos változás, hogy idén a teljes éves díjat egy hónappal korábban, már szeptember 30-áig rendezni kell. Ennek fejében ugyanakkor a visszatérítést már az idén a gazdák számlájára utalják, ami jelentõs könnyebbség ahhoz képest, hogy az elõzõ években erre gyakran csak a következõ év tavaszán került sor, jelentõs többletfinanszírozási terheket okozva az érintett gazdálkodóknak.

Továbbra sem könnyû eligazodni

Ha az egyes piaci szereplõk a várható túligénylés miatt 2015-ben is csak csökkentett mértékben kapják meg a díjtámogatást, még körültekintõbben kell majd kiszámolni azt az optimális biztosítási kombinációt, amely az adott termelõknek, termelési struktúrájuknak legjobban megfelel. A laikusok számára az is nehezíti az eligazodást, hogy az egyes biztosító társaságoknál nem ugyanazon növények és károkok szerepelnek az egyes kategóriákban.

Tavaly óta immár négy biztosító (az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung) termékei közül választhatnak a gazdálkodók. A fentiek miatt egyre nagyobb szerep jut az ajánlatok összehasonlítását, a speciális kockázatok és kárrendezési sajátosságok mérlegelését, illetve az ár-érték arányú kiválasztást segítõ, a biztosítóktól független alkuszoknak.

Az úgynevezett kétpilléres mezõgazdasági kockázatkezelési rendszert 2012 januárjában vezették be. Az egyik pillér a már korábban is létezõ kárenyhítési rendszer, míg a másik a biztosítási díjtámogatás, melynek során a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát támogatásként visszakapják. További ösztönzõ elem a rendszerben, hogy csak a második pillérben részt vevõk válnak jogosulttá a megítélt kárenyhítõ juttatás teljes összegére.