Már nem csak a tehetõsek járnak magánorvoshoz
2015.05.20
Már nemcsak a tehetõsek járnak magánorvoshoz, hanem mindinkább az átlagos – havi 90-150 ezer forint közötti - jövedelmi viszonyok között élõk is – derül ki egy friss felmérésbõl. Utóbbiak különösen méltánytalannak tartják, hogy hiába fizetnek egészségbiztosítási járulékot, azt a magánszolgáltatásokra nem tudják felhasználni – írja a Világgazdaság.hu.

A magán-egészségügyi szolgáltatást igénybe vevõknek egyre kevésbé tetszik, hogy a nagy közös kasszába befizetett járulékforintjaikat nem tudják felhasználni erre a célra – derült ki a Róbert Károly Magánkórház & Róbert Rendelõintézet, valamint a Szinapszis Kft. több, mint ezer fõs, 25-60 év közötti budapestieket és Pest megyeieket vizsgáló reprezentatív kutatásából.

A felmérésben résztvevõk többsége (58 százalék) azt szeretné, ha a magán egészségügyi szolgáltatásokra fordított összeg egy részét adójóváírásként vagy járulékkedvezményként visszaigényelhetnék. A járulékfizetõk további 42 százaléka pedig azt szeretné, ha az OEP ugyanúgy kifizetné a magánszolgáltatónak az ellátás ellenértékét, ahogyan azt teszi az állami szolgáltató esetében, és a pácienseknek csak az e feletti részt kellene kifizetniük.

A megkérdezettek 91 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azért az állami egészségügyi ellátásért, amit a befizetéseikért cserében ma kapnak, nem érdemes befizetni a járulékot. Mindössze 9 százalék gondolta úgy, a teljesítmény arányban áll a befizetésekkel. Ám, ha csak azokat kérdezték, akik vettek is igénybe valamilyen állami egészségügyi szolgáltatást az elmúlt két évben, már csak 5 százalék volt az elégedettek aránya. Ráadásul – mutatott rá Lantos Gabriella – a kutatásban részt vevõk kétharmada szerint az állami ellátásban is fizetnie kell, de, miután ott már a hálapénzért sem biztosan kap minõségi ellátást, inkább választja a magánt.

Összességében a megkérdezettek 56 százaléka volt az elmúlt két évben magánorvosnál, alapvetõen három okból: a gyorsaság, a bánásmód miatt, valamint, mert elõre tudható, mennyibe fog kerülni az ellátás. A legnagyobb arányban fogászati, nõgyógyászati ellátás, valamint laborvizsgálat és CT-MR-vizsgálat miatt keresnek fel magánszolgáltatót. A legnagyobb elfogadottsága a magán szakorvosoknak van, õket a magánklinikák követik.