Tízbõl hét ember anyagilag nincs felkészülve egy súlyos betegségre
2015.05.21
Az NN Biztosító egészség-kutatása szerint a magyarok 70 százaléka nincs anyagilag felkészülve egy súlyos, hosszantartó betegségre, pedig minden második ember aggódik az egészségéért. Egy komoly megbetegedés miatt évekre is kieshetünk a munkából, miközben a betegség kezelése tetemes összegekkel terheli meg a családi költségvetést, amin csak kismértékben enyhít a táppénz: az érvényes szabályozás szerint legfeljebb egy éven át, a jövedelem 50-60 százalékára, de maximum havi 217 ezer forint táppénzre számíthatunk egy elhúzódó betegállományban.

Az NN -100 ezer forintnál magasabb havi nettó jövedelemmel rendelkezõkre nézve- reprezentatív mintán végzett felmérése szerint a magyarok 70 százaléka nincs felkészülve anyagilag egy váratlanul bekövetkezõ, súlyos betegség kezelésének finanszírozására. A felmérésben résztvevõknek csak 13 százaléka rendelkezik egészségügyi magánbiztosítással, pedig minden második megkérdezett aggódik az egészségéért és saját egészségi állapotát sem tartja kielégítõnek. Leginkább a daganatos megbetegedésektõl tartanak a válaszadók: 72 százalék tart bármilyen rákos megbetegedéstõl. A nõk körében a mellrák miatt aggódnak a legtöbben: 65 százalékuk fél az emlõ daganatos megbetegedésétõl.

Magyarországon legfeljebb egy évre jár táppénz, melynek alapja a jövedelem 50 vagy 60 százaléka. Kétéves, folyamatos társadalombiztosítással járó jogviszony esetén az elõzõ évi átlagkereset 60, ennél rövidebb jogviszony esetén pedig 50 százaléka; kórházban való tartózkodás alatt pedig minden esetben 50 százaléka. A magasabb jövedelemmel rendelkezõk számára lényeges tényezõ, hogy a táppénz napi összegét a törvényhozó az aktuális havi minimálbér kétszeresének harmincad részében maximalizálta. Ez idén napi 7000 forintot jelent, vagyis a táppénz maximális összege (31 naptári nappal számolva) havi 217 ezer forintnál nem lehet magasabb. Egy súlyos, daganatos megbetegedés, melynek teljes gyógyulási ideje 5 év, az egyébként is alacsony megtakarításokkal rendelkezõ családokat teljesen ellehetetlenítheti.

A súlyos betegségektõl való félelmeinken enyhíthetünk, ha teszünk a megelõzésért azzal, hogy rendszeresen eljárunk szûrõvizsgálatokra és megfelelõ életmóddal csökkentjük a kockázatokat. Emellett azonban egy komoly betegség anyagi terheire is érdemes felkészülni. Az NN Biztosító új egészségbiztosítási terméke azoknak nyújt megoldást, akik betegség esetén a lehetõ legjobb esélyekkel akarnak indulni a gyógyulás felé. Segítségével finanszírozhatók a társadalombiztosítás által nem, vagy csak hosszú várakozási idõ után igénybe vehetõ kezelések, és ellensúlyozható a jövedelemkiesés. Már kisebb rendszeres ráfordítással is jelentõs anyagi könnyítést nyújt a biztosítás: 30 évesen, 3500 forint biztosítási díj fizetésével mellrák diagnózis esetén 5,7 millió forintos egyösszegû kifizetés jár. 35 évesen, 4500 forintos havidíjjal a kifizetés 6,2 millió forint, 40 évesen pedig ugyanekkora havidíj esetén 4,8 millió forint. 

Daganatos megbetegedések számokban
Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú, daganatos megbetegedések száma. Ma 300 ezerre tehetõ a rákbetegek száma hazánkban, miközben évente több mint 65 ezer új megbetegedést regisztrálnak. Magyarország népességéhez viszonyítva világelsõ a tüdõrák, a vastag- és végbélrák okozta elhalálozásban, az emlõrák pedig a nõk esetében a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség. A megbetegedések növekvõ számával párhuzamosan szerencsére egyre többen és nagyobb arányban gyógyulnak ki a rosszindulatú betegségekbõl. A gyógyulás ugyanakkor a jelentõs állami finanszírozás mellett is pénzbe kerül, miközben a betegség idején az érintett családok jövedelme csökken, részben a betegszabadságok, de nemritkán a munka elvesztése miatt is.