Uniqa: véget érhet az egyszeri díjas biztosítások növekedése
2015.05.26
2015 erõteljes elsõ negyedévében az UNIQA növelte eredményességét és díjbevételeinek összegét. A sikerek mögött az igazgatási költségek további csökkentése és a befektetések terén elért magasabb eredmény áll.

Az UNIQA Insurance Group AG (UNIQA csoport) 2015 elsõ negyedévében elért szokásos vállalkozási eredménye 90,4 millió euró lett, ami 15,5 százalékkal haladja meg az elõzõ év hasonló idõszaki eredményt. A vállalatcsoport (adózás és kisebbségi részesedések utáni) eredménye 76,9 millió euró volt (+37,5%). Az UNIQA annak ellenére volt képes elérni ezt a növekedést, hogy az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) által márciusban elrendelt adósságmoratórium alapján a Heta (korábban Hypo Alpe-Adria-Bank International) állami garanciával kibocsátott elõre sorolt kötvényei kapcsán közel 9 millió euró került leírásra.

Andreas Brandstetter, az UNIQA vezérigazgatója így nyilatkozott: „A sikeresen induló 2015-ös év hátterében elsõsorban az igazgatási költségek további csökkentése és a befektetések terén elért magasabb eredmény áll. Az eredményekhez hozzájárult továbbá a díjbevételek növekvõ tendenciája, amit a következõ negyedévekben ebben a formában nem fogunk követni, mert a jelenlegi környezetben nem törekszünk az egyszeri díjas biztosítások további növekedésére az életbiztosítások terén. Az Európai Központi Bank kötvényvásárlásai által tovább erõsödõ alacsony kamatszinttel és az Európa egyes részein tapasztalt gyenge gazdasági fejlõdéssel járó, rég nem látott kihívások ellenére azonban tartjuk magunkat ambiciózus elképzeléseinkhez a 2015-ös évre vonatkozóan.”

Erõsen nõttek az egyszeri díjas biztosítások

Az UNIQA csoport elõírt díjbevétele – a befektetési egységekhez és indexhez kötött életbiztosítások befektetési egységeit is figyelembe véve – az elsõ negyedévben 19,8 százalékkal, 2 039,5 millió euróra nõtt a tavalyi 1.702,6 millió euróról. Különösen erõteljes növekedést mutatkozott meg az egyszeri díjas biztosításoknál az életbiztosítások terén (+129,9 százalék), ami elsõsorban az ausztriai és olaszországi bankszektoron belül jelentkezõ erõteljes keresletnek volt köszönhetõ. Az életbiztosítás összes elõírt díjbevétele – a befektetési egységekhez és indexhez kötött életbiztosítások befektetési egységeit is figyelembe véve – 48,5 százalékkal 972,1 millió euróra nõtt. A díjbevétel az egészségbiztosítás üzletágban 4,6 százalékkal 260,9 millió euróra, a vagyon- és balesetbiztosítás terén 1,0 százalékkal 806,5 millió euróra emelkedett.

Az IFRS szerinti saját megtartású megszolgált díjbevétel (a befektetési egységekhez és indexhez kötött életbiztosítások befektetési egységeit is figyelembe véve) 24,6 százalékkal 1 707,7 millió euróra nõtt.

Az UNIQA csoport saját megtartású biztosítási szolgáltatásai 2015 elsõ negyedévében az életbiztosítások terén jelentkezõ erõteljes növekedés következtében 35,2 százalékkal 1 485,9 millió euróra nõttek.

Az igazgatási költségek (egyéb mûködési költségek) jelentõs mértékben, 10,7 százalékkal 90,1 millió euróra csökkentek. A biztosításkötési ráfordítások a jelentõsen megnövekedett díjbevételek ellenére mindössze 8,1 százalékkal 251,5 millió euróra emelkedtek. A kapott viszontbiztosítási jutalékok levonása utáni mûködési költségek az elõzõ év ugyanezen idõszakával összevetve összesen 3,0 százalékkal 335,7 millió euróra emelkedtek.

A vállalatcsoport költséghányada 21,8 százalékról 18,4 százalékra javult a rendkívüli mértékben megnövekedett díjbevételeknek és a tovább csökkent igazgatási költségeknek köszönhetõen. A díjbevétel növekedésének elvárt és tervezett lassulásával párhuzamosan a következõ negyedévekben újra növekedni fog a költséghányad.
A combined ratio a vagyon- és balesetbiztosítás terén 97,9 százalékról 98,8 százalékra emelkedett. Meghatározó szerepet játszott ebben a kisebb és közepes káresemények magas száma miatt általánosan megnövekedett terhelés, valamint a kivételes káresemények esetére a tervek szerint végrehajtott tartalékfelhalmozás. A vagyon- és balesetbiztosítás terén a költségterhelés ezzel szemben továbbra is csökkenõ tendenciát mutat.

Az UNIQA csoport befektetésekbõl származó nettó jövedelme 2015 elsõ félévében 55,1 százalékkal 152,9 millió euróról 237,2 millió euróra növekedett, amihez jelentõs mértékben hozzájárultak a befektetési portfólió értékelésének pozitív eredményei, valamint az ingatlanállomány terv szerinti csökkentésébõl származó rendkívüli bevételek. Célunk az eszközallokáció stratégiai befektetési politikánk mentén végrehajtott optimalizálása.

Az UNIQA csoport befektetési portfóliója (a befektetési egységekhez és indexhez kötött életbiztosítások befektetési egységeit is figyelembe véve) 2015. március 31-ig a legutóbbi mérlegfordulónappal összevetve 1 086,8 millió euróval, 30 299,5 millió euróra növekedett.

Az UNIQA csoport szokásos vállalkozási eredménye az elsõ negyedévben elérte a 94,0 millió eurót, ami 15,5 százalékos növekedést jelent az elõzõ év ugyanezen idõszakához képest.

A vállalatcsoport (adózás és kisebbségi részesedések utáni) eredménye a viszonylag alacsony adóterhek következtében 37,5 százalékkal 76,9 millió euróra nõtt. Az egy részvényre jutó eredmény 0,25 euró volt. Az adózás és kisebbségi részesedések figyelembevétele utáni tõkearányos megtérülés 2015 elsõ félévében 9,7 százalékra növekedett.

2015. március 31-ére az UNIQA csoport összes saját tõkéje az elsõsorban a fix kamatozású értékpapírok terén tapasztalt növekvõ piaci értékeknek köszönhetõen a 2014. év végi eredményhez képest 6,1 százalékkal 3 292,1 millió euróra növekedett. E változás következtében a tõkemegfelelési mutató (Solvency I) 302,2 százalékra nõtt.

Az UNIQA Group 2015-re azt tûzte ki célul, hogy 425-450 millió euróra növeli szokásos vállalkozási eredményét. Ennek elõfeltétele a stabil tõkepiaci környezet, a gazdasági környezet mérsékelt javulása és a természeti katasztrófák okozta kárigényterhek átlagos keretek között maradása.