Szja-visszatérítés: jelentős növekedésre számítanak a biztosítók
2021.12.16

Nincs, vagy alig lesz a kisgyermekes szja-visszatérítésnek kiszorító hatása az év végi rendkívüli befizetéseknél - erről tájékoztatták a Grantist az adójóváírásos megtakarítási megoldásokat nyújtó pénzintézetek.

Az olyan államilag támogatott hosszú távú öngondoskodási formáknál, mint amilyen az adójóváírásos nyugdíj-előtakarékossági számla, a nyugdíjbiztosítás vagy az önkéntes nyugdíjpénztár, jellemzően minden évben az utolsó negyedév a legintenzívebb szakasz az értékesítésben: ez az utolsó alkalom az évben az adóoptimalizálásra, mivel ezekkel a megtakarítási formákkal a befizetett szja-ból 20 százalékot visszakaphatnak a szerződők a befizetéseik után. Így egy megnyitott szerződéssel és egy nagy összegű befizetéssel megtakarítási módtól függően 100 000 - 150 000 forintot kaphatnak vissza, több szerződéssel pedig legfeljebb 280 000 forintot.

Ez az időszak az adóoptimalizálás üzenetével olyannyira megmozgatja a megtakarítani vágyókat, hogy az utóbbi években az egész éves díjbevételek 30 - 40 százalékát adta az októbertől karácsony előttig tartó periódus.

A Grantisnak válaszoló pénzintézetek szerint ez idén sem lesz másként annak ellenére, hogy a kisgyermekesek szja-visszatérítése miatt sokan úgy vélték, elmarad az év végi szerződéskötési roham. Hiszen a gyermekes szülők anélkül is visszakapják az idén befizetett szja-jukat jövőre, hogy nyugdíjcélú megtakarítást indítanának.

Nem az adóelőny, az öngondoskodás a lényeg

Az Aegon viszont nem számít az éves befizetési arányok jelentős eltolódására. Mint ahogy írták, némi egyszeri hatás lehet, de az öngondoskodási hajlandóság inkább erősödött az elmúlt időszakban a körülöttünk zajló változások és a járvány hatása miatt.

Hasonlóan látja a Metlife is, ahol szintén nem számítanak a kisgyermekes szja-visszatérítés negatív hatásaira. A biztosító szerint nyugdíjmegtakarítást nem adókedvezmény miatt indítanak a pénzügyi szempontból igazán tudatos ügyfelek. Tapasztalataik alapján viszont kiváló eszköz az szja-visszatérítés azoknak, akik először fognak bele nyugdíjcélú megtakarításba.

A Grawe eddigi adatai szerint az szja-visszatérítés ellenére a díjbefizetések nagyságára vonatkozó növekedési trend idén sem fog megváltozni, és a Generali is úgy nyilatkozott, hogy az idei céljaikat az szja-visszatérítés nem érinti.

A visszatérítés sem áll a dübörgő életbiztosítási piac útjába

2020-ban az életbiztosítási piac 8,2 százalékkal tudott növekedni, a legerősebb motorja pedig - immár évek óta - a nyugdíjbiztosítás volt, ahol 31 százalék volt a díjbevétel növekedés.

A biztosítók válasza alapján 2021-ben is kitart a növekedés üteme: az Aegon a tavalyihoz hasonló növekedést tervez, a Metlife 30 százalékos növekedéssel számol, a Generali pedig úgy látja, hogy az év eleji ambiciózus céljait előreláthatólag teljesíteni tudja.

A biztosítók egybehangzóan írták, hogy a megtakarítások után visszaigényelt szja mértékében is jelentős növekedésre számítanak. A Grantis szerint ennek hátterében kevésbé az új szerződések, és inkább a meglévő szerződésekre fizetett magasabb éves díjak állnak.

A tudatosabb ügyfelek öngondoskodásra fordíthatják jövőre az szja-visszatérítést

A biztosítók szerint a kisgyermekes szja-visszatérítés egy része jövőre a megtakarítási számlákon landolhat.

A Metlife becslése szerint 1,5 - 2 százalékkal növelheti majd a jövő évi nyugdíjcélú díjbefizetéseket, az Aegon szerint nem lesz kiugró hatása.

Az Union szerint nehéz megbecsülni, hogy hova vándorolnak majd a szabadon felhasználható adóforintok, de az eddigi felmérések alapján a felhasználási célok között a megtakarítás előkelő helyen szerepel. A Grantis ügyfelei körében végzett felmérése például azt mutatja, hogy a lakásfelújításon és a hitelelőtörlesztésen túl közel 20 százalék fordítana a visszatérítésből nyugdíjcélú megtakarításra is.

Az Union viszont közölte, hogy jövő tavasszal, a február-áprilisi időszakra kampányt terveznek, ahol a kisgyermekes adóvisszatérítés tudatos megtakarításában és befektetésében adnak tanácsot az ügyfeleknek.

Vegyes a kép az önkéntes nyugdíjpénztáraknál

Szintén a negyedik negyedéves befizetési dömpinggel számolnak a válaszadó önkéntes nyugdíjpénztárak. Az Aegon, Allianz, Generali és az Erste pénztáraiban egyaránt az egész éves tagdíjbefizetések 35-40 százalékára számítanak.

Megoszlik a vélemény a kisgyermekes szja-visszatérítés kiszorító hatásáról: az Aegon nem tapasztalja a kiesést, az Erste 1-2 százalékra teszi a kiszorító hatást (egész évre 8 százalékos növekedést prognosztizálnak összesen, ami az organikus növekedésből fakad).

A Generali és az Allianz viszont úgy számol, hogy akár 10 százalék is lehet a visszatérítés kiszorító ereje.

Az OTP Nyugdíjpénztár szerint a hatásokat még korai megítélni, a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár szerint lesz kiszorító hatás, de nem mérhető, az MKB Nyugdíjpénztár szerint pedig a legtöbb tagja nem érintett és inkább a befizetési időszak átrendeződését várja azon az alapon hogy az egyszeri kedvezmény sokaknak adhat lökést az előtakarékoskodás megkezdésére.