Kedvezményt kapnak a magánpénztárakat elhagyók
2015.06.04
Visszamenõleg, már idén január elsejétõl adna régi-új kedvezményt a magánnyugdíjpénztárat otthagyóknak a kormányzat – akik a reálhozamot most átviszik egy önkéntes pénztárba, 20 százalékos állami bónuszt kapnak.

Hivatalosan a Fidesz-frakció terjesztette elõ a jövõ évi adóváltoztatásokhoz szánt kormányzati módosításokat és kiegészítéseket a Költségvetési Bizottság tegnapi ülésén, amelyeket aztán a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatott is.

Ebben a javaslatban szerepel többek között a bankaadó extra csökkentése: a normaszöveg szerint minden évben jár majd összesen 10 milliárd forint visszatérítés a hitelintézeteknek, amit aszerint osztanak szét köztük, hogy ki mennyivel vette ki a részét a vállalati hitelezés növelésébõl. Az alap a bejelentésnek megfelelõen 2009-es záró vállalati hitelállomány lesz, amit 2016-tól kezdõdõen „az adóévet megelõzõ második adóév” záró állományához (jövõre a 2014-eshez) viszonyítanak majd. Ha növekedés van, akkor annak 30 százaléka lehet a kedvezmény – persze a 10 milliárdos korlát figyelembevételével.

Visszamenõleg lehetne érvényesíthetõ a magánnyugdíjpénztárakból a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépõknek szánt kedvezmény. Egyrészt a reálhozamot (és a visszatérített pluszbefizetéseket) adómentes jövedelemmé nyilvánítanák. Másrészt azoknak, akik ezt az összeget nem felvennék, hanem önkéntes pénztári megtakarításként helyeznék el 20 százalékos, maximum 300 ezer forintos adókedvezményt is kínálnának. Vagyis: másfél millió forintos reálhozamig szép extrahozamot is adna az állam a visszalépõknek – ami igencsak vonzóvá teszi a mostanában elért, szép magánpénztári reálhozamok felvételét.