Muszáj védekezni a kánikula ellen!
2015.06.08
Hétfõn sem érkezik front, és az immár harmadik napja tartó kánikula már nemcsak a legyengült vagy idõs szervezetet veszi igénybe, hanem a fiatal, egészséges embereket is. A nappali meleg mellett az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, folyamatos hõstressz alatt állunk. A legmelegebb órákban lehetõleg tartózkodjon hûvös, zárt helyen, a tûzõ napsütést pedig mindenképpen kerülje – javasolja a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

Az izzadás során sok folyadékot veszíthet, pótlásáról ásványvízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevesekkel és lédús zöldségekkel, gyümölcsökkel gondoskodjon. A folyadékigény testtömegtõl függõen akár 3-4 liter is lehet naponta, amennyiben pedig fizikai munkát végez, akár ennél is több. Ennek elmulasztása a kiszáradás mellett akár hõgutát is kiválthat, emellett a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll!

Csuklóra, tarkóra tett vizes zsebkendõvel, vízpermettel hûtheti magát, ha pedig szívbeteg, illetve keringési és vérnyomás-panaszokkal él, akkor a kiemelten veszélyeztettek közé tartozik. A pihenés is nagyon fontos, mindenféle fizikai igénybevétel kimerítõ lehet. A szervezet nehezen alkalmazkodik a szokatlan forrósághoz, éppen ezért a gyomrát ne terhelje nehéz ételekkel: kímélõ, frissítõ fogásokat válasszon.

Helyenként a fülledtség is növekszik, így légszomj, fulladás is jelentkezhet, az esetleges zivatarokban pedig az asztmások tünetei erõsödhetnek fel.

A nagyon erõs, 7-est meghaladó UV-sugárzás akár 15-20 perc alatt is károsíthatja a bõrt, 40-es faktorszámú fényvédõ szerekkel védekezzen, de az a legjobb, ha ilyenkor egyáltalán nem merészkedik ki huzamosabb ideig a tûzõ napra! A napszúrás elkerülése érdekében könnyû kalappal fedje fejét, a gyerekekre pedig szintén tanácsos világos színû sapkát adni! Õk nehezebben viselik a hõséget is, valamint nem érzékelik a veszélyt, a szomjúságot sem, nagyon vigyázzunk rájuk!

Kisgyereket, kisbabát semmiképpen ne vigyünk a napra a déli órákban, nagyon hamar rosszul lehetnek, rendkívül veszélyes számukra a forróság.

A közlekedésben nem csak a napsütés lehet zavaró, a nagy melegben koncentrálási problémák, a fáradtság miatt ingerültség léphet fel. A balesetveszély tehát emiatt is növekszik, szánjunk hosszabb idõt az utazásra, inkább iktassunk be több pihenõt! A napon hagyott jármûvek rendkívül felforrósodhatnak, semmiféle élõlényt ne hagyjunk benne! Helyenként egy-egy zivatar elõfordulhat, ezek területén nedves, csúszós útburkolat miatt növekszik meg a féktávolság, legyünk körültekintõek!