Rekordot döntött a háztartások felhalmozott vagyona
2011.09.15
Magyarországon 104 milliárd eurót tett ki a háztartások pénzügyi vagyona 2010 végén, ami közel 6 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derül ki az Allianz csoport ötven országot felölelõ idei vagyonosodási listájából (Global Wealth Report). Egy fõre vetítve 10 ezer euró körüli ez az összeg, ami nagyjából a fele a vizsgált ötven ország átlagának.

Az elemzés szerint tavaly rekordot döntött a háztartások felhalmozott vagyona (bankbetét, értékpapír, biztosítás) a vizsgált ötven országban, és meghaladta a 95 ezer milliárd eurót, ami 6,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezzel elsõ ízben haladta meg a 2007. évi rekordot. Ugyanakkor a tavalyi erõteljes növekedés nem tudja elfedni azt a tényt, hogy a vagyonosodás lendülete megtört az elmúlt években: 2000 óta évente átlagosan 4,1 százalékkal nõttek a vagyonok, egy fõre vetítve pedig ennél is kisebb mértékben, 3,2 százalékkal. \"Az idõszak gazdasági növekedését és az inflációt figyelembe véve megállapítható, hogy a vissza-visszatérõ pénzügy válságok, a részvényárfolyamok zuhanása visszavetette a takarékoskodást\" - áll az elemzésben.

Az elemzés kitér arra is, hogy a vagyonok még mindig kevesek kezében halmozódnak fel: az összes vagyon 90 százaléka van a tehetõs országok polgárainak birtokában, miközben õk a vizsgált populáció (4,7 milliárd ember) mindössze 20 százalékát teszik ki. Jól szemlélteti ezt az egy fõre jutó vagyonok adatsora: a gazdag országokban átlagosan 90 ezer euró ez az összeg, az alacsony jövedelmû országokban 2.000 euró, a közepes jövedelmûeknél 10 ezer euró körül van, miközben a világátlag nagyjából 20 ezer euró.

A jelentés szerint az elmúlt tíz évben Kelet-Európában növekedett a legnagyobb mértékben a háztartások pénzügyi vagyona, évente átlagosan 16 százalékkal, a növekedési ütem azonban a felére esett 2007 óta. Eközben a másik két gyorsan fejlõdõ régióban, Latin- Amerikában és Ázsiában nem torpant meg a lendület 2007 után sem. Magyarország a maga 104 milliárd eurót kitevõ összesített megtakarításával a negyvenedik helyen áll a listán, megelõzve a visegrádi négyek közül Szlovákiát. Csehországban és Lengyelországban viszont a magyarországiénál több volt a háztartások pénzügyi vagyona a tavalyi év végén.

Egy fõre vetítve Magyarországon 10 399 euró a háztartások átlagos pénzügyi vagyona, Szlovákiában 7500, Csehországban meghaladja a 13 ezer eurót, Lengyelországban a hétezret. A tíz kelet-európai uniós tagország közül Szlovénia áll az élen, 20 ezer euróval, a második Észtország, a harmadik Csehország, majd Magyarország következik. Az ötven országot felölelõ listán egyébként Svájc áll az elsõ helyen, ott egy fõre vetítve meghaladja a 200 ezer eurót az átlagos megtakarítás, az utolsó Lettország hatezer euróval.