Így nyerhetik meg a zoomereket a biztosítók
2022.01.04

A Z generáció, vagy másnéven a „Zoomerek” a 90-es évek vége és a 2010-es évek eleje között született korosztály, az első „digitális bennszülött” generáció. Rájuk a legkevésbé jellemző, hogy bármilyen biztosítást kössenek. A biztosítóknak éppen ezért, ha lehet, még nagyobb kihívást jelent a Zoomerek egyedi igényeinek megértése, márpedig a jövőben egyre inkább szükség lesz rájuk a hosszú távú bevételnövekedés és az ügyfélmegtartás érdekében.

A Zoomerek nem kötnek sok biztosítást. Jellemzően nincs saját lakásuk, nincsenek eltartottjaik vagy saját járművük, és általában jó egészségnek örvendenek. Sokuk pedig már amúgy is rendelkezik valamilyen fedezettel egy családtagjuk biztosításából. Mindazonáltal a generáció felnőttkorban lévő vagy felnőttkorba lépő idősebb tagjainak is szüksége lehet különböző típusú biztosításokra. Az iparág feladata, hogy segítsen ezeknek a fiataloknak megérteni a biztosítások előnyeit. Ráadásul a generáció személyre szabottság és digitális élmény iránti vágya új bevételi lehetőségeket is felszabadíthat az ágazat számra.

Vegyük példaként az életbiztosítást. A legtöbb Zoomer azért nem köt életbiztosítást, mert nincsenek gyerekei, ami a legegyértelműbb belépési pont. Az életbiztosítások marketingje gyakran a hagyományos családszerkezet pénzügyi védelmére összpontosít. Azonban egy társadalmilag tudatos huszonéves sokkal nagyobb valószínűséggel köt életbiztosítást, ha úgy gondol rá, mint egy olcsó és testreszabható módra egy adott ügy támogatásának és örökség hagyásának. Vannak olyan innovatív biztosítók, akik azzal hirdetik életbiztosításukat, hogy segítségével környezettudatos temetést választhatnak, vagy elküldhetik egy barátjukat vagy családtagjukat egy európai útra. Ily módon az életbiztosítást a szeretet cselekedeteként pozícionálják. A legfontosabb, hogy az ügyfél úgy érzi, ő irányít.

Fontos a jó ár-érték arány

A 2008-as gazdasági válság közepette felnövő és a COVID-19 járványt megtapasztaló Z generáció élettervezésbe és pénzügyi biztonságba vetett bizalma megrendült. A 25 év alatti munkavállalók váltak a legnagyobb valószínűséggel munkanélkülivé a világjárvány idején. E tapasztalatok és az online információszerzés képességének eredményeként a Z generáció rendkívül árérzékeny. A Zoomerek 60%-a számra az ár a legfontosabb tényező, amikor kiválasztja, hogy melyik márkától vásároljon, semmiért sem akarnak teljes árat fizetni. A mai fiatalok értő fogyasztók - összehasonlítják az árakat, felismerik a kedvezményeket és elolvassák a véleményeket.

Mindezek alapján az alacsonyabb árakat és az árak átláthatóságát kínáló biztosítók egyértelműen vonzzák zoomereket. Az alacsony árak helyett a biztosítók akkor tudnak igazán villantani, ha a megfelelő terméket a megfelelő időben kínálják a megfelelő felhasználónak. Például a Z generáció a legvalószínűbb, hogy kisállata születésnapját megünnepli, és családtagként kezeli őket. Ez alapján valószínűleg sokan kötnének kisállatbiztosítást egy olyan biztosítónál, amely kedvezményeket és jutalmakat kínál kedvencük születésnapján.

Bár a Z generáció rendkívül árérzékeny, ezt ellensúlyozza, hogy a kedvezményekért és a személyre szabott biztosítási kötvényekért cserébe egyre szívesebben osztják meg a személyes adataikat. Ez hatalmas lehetőséget nyit a biztosítók előtt, hogy személyre szabott ajánlatot, élményt nyújtsanak ennek a csoportnak.

Az egészségtudatos generáció ösztökélése – a nudge hatás

A Z generáció tökéletes ügyfél lehet az élet- és egészségbiztosítók számára. Egy felmérés szerint ugyanis a Z generáció 87%-a hetente háromszor vagy többször sportol, 65% használ fitneszalkalmazásokat és 28%-a használ viselhető technológiát az edzések nyomon követésére.

Azok a biztosítók, amelyek az egészségügyi és aktivitási adatokat felhasználva jutalmakat és kedvezményeket nyújtanak, nagyfokú elkötelezettségre számíthatnak a Z generáció részéről. Ez a generáció ugyanis alkalmazza a releváns technológiát, és prioritásként kezeli a fizikai és mentális egészségét.

A hordható eszközök, mint például a népszerű Fitbit vagy az Apple Watch, segíthetnek az ügyfeleknek különféle egészségügyi mutatók, például fizikai aktivitás, szív egészsége, alvás és táplálkozás nyomon követésében. A biztosítók is használhatják ezeket az adatokat arra, hogy coaching triggereket küldjenek, hogy az ügyfelek céljain alapuló egészséges viselkedést ösztönözzék. Ezt a technikát nudgingnak nevezik. Ez egy viselkedéstudományi megközelítés, amely finom beavatkozásokat alkalmaz, hogy segítse a felhasználókat a jobb döntések meghozatalában, miközben tiszteletben tartja választási szabadságukat. Erre azért van szükség, mert gyakran összetett folyamatok, máskor megfontolási hiányosságok tartják vissza az embereket attól, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek jó hatással lennének életükre. Ilyen például a nyugdíjcélú előtakarékosság, vagy az egészséges életmód kérdése.

A digitális elkötelezettség maximalizálása

A Z generációról köztudott, hogy kevésbé mutatnak márkahűséget, ami azt is jelenti, hogy könnyen váltanak egyik biztosítótól a másikra, ha az mondjuk alacsonyabb árat kínál. A Z generáció azonban a korábbi generációkhoz képest nagyobb valószínűséggel lelkesedik egy márka iránt, a digitális csatornákon keresztül aktivizálható. Az IBM nemrégiben végzett kutatása szerint, ha lehetősége nyílna rá, a Z generáció 44%-a adna ötleteket terméktervezéshez, 36% pedig digitális tartalmat is készítene a márka számára. Amikor online megosztják véleményüket, kétszer annyi pozitív visszajelzést adnak, mint panaszt. A Z generáció digitális jártassága és vásárlási szokásai miatt a családi kiadásokra is nagy befolyással van.

Online biztosításkötésnél a Zoomerek több lehetőséget hasonlítanak össze párhuzamos böngészéssel. A biztosítóknak alkalmazkodniuk kell ehhez a viselkedéshez, és arra kell ösztönözniük a felhasználót, hogy a weboldalukon vagy alkalmazásukon maradjon.

Az ár mellett díjazzák az információk egyértelműségét és az azonnali árajánlatadást, ami leegyszerűsíti a kutatásukat. 

Egy nemrégiben Németországban, a Z generáció körében végzett felmérés szerint a válaszadók többsége a biztosítást általában „átláthatatlannak, nehezen érthetőnek és megbízhatatlannak” találta. Ezt a generációt nem könnyű marketingkampányokkal meggyőzni, helyett a hitelességet és a tisztességességet keresik. A biztosítóknak úgy kell felépíteniük digitális jelenlétüket, hogy a felhasználókat végig kísérjék a biztosításkötési folyamaton, és minden egyes lépést meg kell magyarázniuk, miért van arra szükség. Egy nemrégiben készült felmérés szerint sok Zoomer azért nem köt életbiztosítást, mert az túl bonyolultnak tűnik. Az olyan trendek, mint a gyorsított kockázatvállalás (AUW) és a digitális asszisztensek drasztikusan javíthatják az ügyfélélményt és felgyorsíthatják a kötési folyamatot.

A Z generáció megnyerésére nincs biztos megoldás. Épp ellenkezőleg: az ezredforduló utáni korosztály állandóan elérhető, személyre szabott digitális élményt vár el a márkáktól, amelyekkel kapcsolatba lépnek. A siker érdekében a biztosítóknak fel kell készülniük arra, hogy több digitális csatornán keresztül lépjenek kapcsolatba a Z generációval, rugalmasabb szerződéseket kínáljanak, és olyan értékajánlatot fogalmazzanak meg, amely összhangban van ennek a generációnak a kockázatvállalási hajlandóságával, fokozott társadalmi tudatosságával, valamint az átláthatóság és hitelesség iránti vágyával.