Ennyit fizetnek havonta nyugdíjbiztosításukba a K&H ügyfelei
2021.12.21

A takarékoskodóknak érdemes belehúzni az év végén, az utóbbi években ezt sokan meg is tették. A nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó 20 százalékos adó-visszatérítést így lehet a legjobban kihasználni. A K&H-nál 2019-ben és 2020-ban az év utolsó hónapjaiban jelentősen megugrott a befizetések összege. Bár jövőre a gyermekes családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, azonban emiatt év végén nem várható számottevő változás a befizetésekben a társaság szerint.

Befizetési boom zárta az utóbbi évek végét a takarékoskodási piacon, nevezetesen az időskorukra nyugdíjbiztosításra készülők a 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adókedvezményből így tudják a legtöbbet kihozni. Az érintettek szeretik is igénybe venni ezt a lehetőséget - közölte a K&H.

Szemléletesek az elmúlt évek adatai:

  • 2019-ben az év utolsó két hónapjában 54 százalékkal nagyobb volt a nyugdíjbiztosításoknál a havi átlagos állománynövekedés, mint az év első 10 hónapjában.
  • 2020-ban hasonló volt a helyzet: a november-decemberi havi átlagos állománybővülés 120 százalékkal haladta meg a január-októberi időszakot.

Az idei bővülésről még nincs adat, hiszen még hátravan az évvégi hajrá. Az összes igénybe vett adójóváírás összegét a korábbi évekhez hasonló mértékűre várja a K&H. A társaság szakértői szerint aki csak teheti, annak érdemes extra befizetéssel gyarapítani a nyugdíjcélú megtakarítását, akinek még nincs, azoknak pedig elindítaniuk egy ilyen konstrukciót.

A K&H-nál nyugdíjbiztosítással takarékoskodók közül a 35 év alattiak havonta átlagosan több mint 16 ezer forintos díjat fizetnek, az ennél idősebbek pedig közel 20 ezer forintot, ez 3-3 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest. Az új nyugdíjbiztosítást kötők átlagéletkora az idén 43 év alá csökkent, ami azt mutatja, hogy a fiatalok táborában is egyre többen készülnek tudatosan az időskorra.