10 tipp, amire mindenképp figyeljünk, amikor hosszabb idõre elutazunk
2015.06.11
A felhõtlen nyaralás érdekében érdemes néhány egyszerû, de hasznos elõkészületet tenni, melyekkel megóvhatjuk otthonunkat a betörõk elõl. A Groupama Garancia Biztosító az elmúlt évek tapasztalatai alapján most 10 olyan lépést gyûjtött össze, melyek segítségével elkerülhetünk egy betörést vagy épp az értéktárgyaink ellopásából származó lelki és anyagi károkat.

1. Már az utazás tervezésekor is érdemes elõre beszerezni néhány kelléket, mely távollétünkben megóvja otthonunkat az illetéktelen behatolóktól. Egy térfigyelõ kamera jó ötletnek tûnhet, de csak elrettentésnek jó. A tapasztalatok alapján a mechanikai védelem sokkal hatékonyabb, ezért érdemes az ajtókra több zárat szereltetni, ablakaink védelmét pedig rácsokkal és törés-biztos fóliákkal megerõsíteni.

2. Elterjedt eljárás a mozgásérzékelõk beszerelése, általános hiba azonban, hogy csak a földszinten vannak kiépítve, noha a betörõk sokszor az emeleti erkélyajtón vagy ablakon jutnak be. Figyeljünk erre is a riasztórendszer kialakításakor.

3.
Nem tûnhet fontosnak, de a levelekkel, szórólapokkal teli postaládák könnyen felkelthetik az potenciális betörõk figyelmét, ezért távollétünk idejére érdemes megkérni valakit, hogy alkalomadtán ürítse annak tartalmát.

4. Otthonunk védelmében fontos szerepet játszhatnak a szomszédok is, ezért érdemes az õ figyelmüket is felhívni az üresen maradó lakásra, hiszen óvó tekintetük, idõnként a lakásban való mozgásuk akár egy betörést is megakadályozhat.

5. Ha hosszabb idõre elutazunk, elõtte érdemes beszerezni néhány idõzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy a világítás különbözõ – elõre beállított – idõpontokban magától kapcsolódjon fel a lakás különbözõ pontjain. Így azt a látszatot kelthetjük, hogy otthon vagyunk.

6. Nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely segítséget nyújthat a betörõknek a ház falának megmászásához. A ház körül például ne maradjon létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetõség szerint tároljuk odabent, de mindenképpen zárható helyen.

7.
Igyekezzünk minél kevésbé feltûnõen bepakolni csomagjainkat az autónkba, a nagy cipekedés egyértelmû jel a betörõknek, könnyen kikövetkeztethetik, hogy otthonunk egy ideig õrizetlenül marad.

8. Indulás elõtt még egyszer utoljára ellenõrizzük a nyílászárókat! Nem szabad nyitva, sõt bukóra állítva se hagyni, ugyanis ilyen esetben a ház helyiségei nem minõsülnek lezártnak, a biztosítótársaság szinte biztosan nem fizet betörés esetén. Attól, hogy csukottnak látszik, még nem biztos, hogy úgy is van, egy nyitva felejtett ablak késõbb több bosszúságra adhat okot. Minden zárat zárjunk tehát be és ellenõrizzük is azt!

9. Égetõ a vágy, hogy nyaralásunk élményeit a közösségi oldalakon azonnal megosszuk ismerõseinkkel, érdemes azonban ezt a nyaralás utánra tartogatni, hogy minél kevesebb ember figyelmét hívjuk fel figyelmet üresen maradt lakásunkra.

10. A rendõrségi statisztikák szerint a betörések során a leggyakrabban ellopott értékek a készpénz, az ékszerek, de a kisebb mûszaki cikkek is kedvelt célpontok, hiszen ezek könnyen mozdíthatóak és értékesíthetõek, ezért ellenõrizzük biztosításunkat is! Ha szerzõdésünk például nem nyújt az ékszerekre biztosítási védelmet, akkor ékszereinket vagy helyezzük trezorba a nyaralás idejére, vagy terjesszük ki lakásbiztosításunk fedezeti körét ezekre az értékekre is. Az utóbbi esetben egyeztessünk biztosítási szakértõvel arról, hogy milyen mechanikai védelmet kell nyújtanunk a biztosított ékszereknek a lakáson belül!