Bernardino: nem trükközhetnek a biztosítók a belsõ modellekkel
2015.06.12
Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) arra figyelmeztette a biztosítókat, hogy a belsõ modelleket nem lehet a tõkekövetelmények csökkentése céljából használni az új szabályozásban. A szervezetõ elnöke szerint erre volt példa a bankszektorban.

Gabriel Bernardino szerint a Szolvencia II szabályozásban megengedett belsõ modellek tõkeoptimalizációs célú használata megölné a rendszer alapgondolatát. A JP Morgan által szervezett európai biztosítási konferencián az elnök elmondta, a biztosítók által jóváhagyásra benyújtott belsõ modelleknek számos kritériumnak kell megfelelniük.

Bernardino a Szolvencia II szabályozás egy másik aspektusára is felhívta a figyelmet, nevezetesen a jelentéstételi kötelezettségek harmonizálására, amely szerinte az ágazat elõnyére válhat, különösen a határokon átnyúló cégcsoportok számára. Ezen felül a következetes kockázat-alapú felügyeleti elemzésekre is lehetõséget biztosít majd az EU-ban.

Az elnök szerint az idei harmadik negyedéves üzleti jelentések elkészítése különösen fontos lesz az ágazat számára, hiszen egy nagyon fontos lépés lesz annak ellenõrzésére, hogy a 2016 januárjában bevezetésre kerülõ új tõkeszabályok szerinti jelentési rendszerek és folyamatok rendben vannak-e.

Az új jelentéstételi követelményeknek köszönhetõen javulhat a vállalati adatok minõsége, amely kulcsfontosságú a kockázatkezelés fejlesztésében. Emellett a felügyeleti szervek EU szerte jobb és részletesebb adatokhoz férnek majd hozzá a biztosítók eszközeirõl, forrásairól és szavatoló tõkéjérõl, ami komoly elõrelépést jelent a kockázatalapú felügyelet szempontjából – tette hozzá Bernardino.

A bankok, a biztosítási üzletág és a befektetési intézmények közvetlen felügyeletét ellátó brit Prudential Regulation Authority (PRA) nemrégiben tett közzé egy dokumentumot a Szolvencia II szabályozás céljával és elõnyeivel kapcsolatban. A jelentés szerint számos területen, így a számviteli alapelvek, a tõke minõsége és a tõkekövetelmények területén komoly fejlõdést hoz az irányelv. Az új szabályozás a szavatolótõke-szükségletet és a minimális tõkeszükségletet határozza meg, melyek együttesen a biztosítók stabilitását és biztonságát hivatottak növelni Európa szerte.