A bankrendszer túlburjánzásától tart az OECD
2015.06.18
A túlméretezett pénzügyi szféra nem segíti, hanem visszafogja a növekedést - áll a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán közzétett tanulmányában.

A fejlett országokat tömörítõ szervezet szerint, ha a fejlett államok pénzügyi szektora olyan ütemben fejlõdik tovább mint az utóbbi évtizedekben, akkor fékezni fogja a konjunktúrát.

A válság idején világossá vált, hogy az adófizetõknek sok pénzébe került, hogy a kormányok a méretük miatt kénytelenek voltak bankokat megmenteni. Különösen sokba került ez azokban az országokban, amelyekben a gazdasághoz képest túlméretezett a bankrendszer, így Nagy-Britanniában, Izlandon és Írországban.

A tanulmány azonban kifejti, hogy a túl nagy pénzügyi szektor pénzügyi válságok nélkül is fékezi a fejlõdést, mert túl sok alacsony hozamú befektetést finanszíroz és túl sok tehetséges embert foglalkoztat, elszíva õket más területekrõl. Válságok idején pedig a bankok megmentésére fordított bevételek elvonják a forrásokat az infrastruktúra fejlesztésértõl és más termelékenység-növelõ beruházásoktól.

"Ha túl sok a hitel, túl sok alacsony hozamú beruházást finanszíroznak, ami torz tõkeallokációt eredményez" - mondta Catherine Mann, az OECD vezetõ közgazdásza. Ezért a szervezet szerint a részvénypiaci finanszírozás súlyát kell növelni.

A válság elõtti évtizedekben a modern gazdaságok egyre inkább liberalizálták a pénzpiacokat. Ez kezdetben jó volt a gazdaságnak, idõvel azonban meggyengítette a reálgazdasági fundamentumokat - mondta Christian Kastrop, az OECD igazgatója. Különösen a háztartásoknak nyújtott hiteleket, ezen belül is az ingatlanhitelezést ajánlatos lefékezni, a bankoknak pedig nem szabad arra hagyatkozniuk, hogy az állam úgyis megmenti õket az összeomlástól.