Közvetítõi hatósági vizsgarendszer: javaslattal áll elõ az MNB
2015.06.23
Az MNB határozatban kötelezte az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítõ Zrt.-t a biztosításközvetítõkre vonatkozó jogszabályok betartására, az általa foglalkoztatott közvetítõk felügyeleti nyilvántartásba vételére, s 32 millió forint bírsággal sújtotta az alkuszcéget a feltárt jogsértések miatt. A jegybank határozottan fellép a be nem jelentett, megfelelõ végzettséggel vagy hatósági vizsgával nem rendelkezõ személyek közvetítõi tevékenységével szemben. Emellett szakmai koncepciót készít elõ, s törvénymódosítást kezdeményezett a közvetítõk hatékonyabb és kiterjedtebb képzési és hatósági vizsgáztatási rendszerének bevezetésére.

Mint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítõ Zrt.-nél végzett vizsgálata feltárta, az életbiztosítási piacon jelentõs súlyúnak számító független biztosításközvetítõ társaság nevében több száz személy végzett hatósági nyilvántartáshoz kötött biztosításközvetítõi tevékenységet a felügyeleti nyilvántartásba való bejelentés nélkül. A biztosításközvetítõi tevékenység hatósági nyilvántartásba vételi kötelezettséggel jár, s ahhoz a közvetítést végzõ személyeknek megfelelõ végzettséggel vagy MNB hatósági vizsgával kell rendelkezniük. Ezek hiánya a fogyasztók súlyos érdeksérelmével, közvetítõi mûhibák bekövetkeztével járhat.

Az MNB ma publikált határozatában ezért kötelezte az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítõ Zrt.-t: a jövõben mindenkor biztosítsa, hogy a nevében csak a felügyeleti nyilvántartás szerint jogosultak végezzenek biztosításközvetítést. A határozat alapján alkuszcég köteles a biztosításközvetítõi jogviszony változásait határidõben bejelenteni a felügyeleti nyilvántartásba, illetve azokat a bejelentés alapjául szolgáló belsõ nyilvántartásában is dokumentáltan rögzíteni. A jegybank kötelezte az alkuszcéget a közvetítõi láncolat korlátaira vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására is. Az alkuszok által az e tevékenységben való közremûködéssel megbízott gazdálkodó szervezet e feladatot ugyanis csak munkaviszonyban foglalkoztatott személyekkel végezheti.

A feltárt jelentõs súlyú jogsértések miatt az MNB – a közvetítõi piacon eddig példa nélküli mértékû – 30 millió forint prudenciális, illetve 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta az alkuszcéget.

Annak érdekében, hogy a közvetítõi piacon csak a megfelelõ képzettséggel rendelkezõ, jól felkészült, és az általuk kínált konstrukciókra vonatkozó tényleges szakmai ismeretekkel rendelkezõ, az ügyfelek érdekeit szem elõtt tartó közvetítõk dolgozzanak, szükséges a piacra lépés alapvetõ feltételeként elõírt hatósági képzést professzionálisabbá és hatékonyabbá tenni. Ezért az MNB szakmai javaslatot készít elõ a jogalkotó számára a közvetítõi hatósági vizsgarendszer hatékony továbbfejlesztésére.

A Magyar Országgyûlés emellett jelenleg tárgyalja a pénzügyi közvetítõrendszer fejlesztését célzó törvénycsomagot. Ennek egyik pontjaként – a jegybank kezdeményezésére – 2017. január 1-jétõl a tõzsdei ügynökök számára is bevezetnék (a biztosításközvetítõk részére 2008-tól, a pénzügyi közvetítõknek 2010-tõl elrendelt) a hatósági vizsgáztatás rendszerét.