Az árvizeknek köszönhetõ a díjbevétel növekedés
2011.06.07
A szlovák biztosítók idén is bíznak a gazdasági fellendülésben, miután tavaly lassú növekedésnek indultak a díjbevételek.

Miután 2009-ben csökkent a szlovák biztosítók díjbevétele, tavaly csekély emelkedés volt megfigyelhetõ. A piaci szereplõk idén is bíznak benne, hogy a gazdasági növekedés a szerzõdések számában is hasonló tendenciákat indít el, és a tavalyi év jelentõs árvízkárai minél több ingatlantulajdonost késztetnek biztosításkötésre.

A Szlovák Biztosítók Szövetsége (SLASPO) elõzetes adatai szerint tavaly ismét növekedett a biztosítók bruttó díjbevétele, mely több mint 2 milliárd eurót tett ki. A szövetség fõtitkára szerint ezt megfelel a SLASPO várakozásainak, mely szerint a biztosítási piac lassan kezd magához térni a válság után – mondta el a The Slovak Spectatornak adott interjújában Jozefína Záková. A nem auditált eredmények szerint a 2009-es 4 százalék feletti díjbevétel csökkenés után tavaly némileg növekedtek a bevételek, igaz igen alacsony bázisról.

A szektort az életbiztosítási üzletág húzta felfelé 6 százalékos díjbevétel emelkedésével, míg a nem-élet ágazat 2,6 százalékot zuhant. A kötelezõ gépjármû-biztosítások díjbevétele szinte változatlan maradt, míg az egyéb gépjármû-biztosításoké közel 6 százalékot zuhant.

A fõtitkár szerint az életbiztosítások díjbevétel növekedése mögött az új szerzõdéskötések számának emelkedése áll. Ennek megfelelõen az összes díjbevétel-állományon belül az életbiztosítások aránya a 2009-es 52,36 százalékról 54,5 százalékra emelkedett.

A nem-élet szegmens díjbevétel csökkenése mögött Záková a gazdasági és pénzügyi válság elhúzódó pszichológiai hatását látja, amely az életbiztosítási szegmenst kevésbé érintette.

A szlovák biztosítási piac legnagyobb szereplõje, az Allianz Slovenska Poistovna 1,3 százalékos díjbevétel-csökkenést jelentett be a 2010-es évre, így összesen 520,79 millió eurót könyvelhetett el. A Vienna Insurance Group szlovákiai vállalatainál ezzel szemben 3,2 százalékkal, 659 millió euróra emelkedtek a díjbevételek, míg a Generali Slovenskonál 4,3 százalékos csökkenést könyveltek el, a nem-élet szegmens relatív jó teljesítménye ellenére.

Az elmúlt húsz év közel legtöbb katasztrófával tarkított idõszaka azonban pozitív hozadékkal is rendelkezik a biztosítók számára: várhatóan ugyanis többen kötnek majd biztosítást, illetve sokan újrakötik meglévõ biztosítási szerzõdéseiket.

2011-es várakozások

A kulcsfontosságú gazdasági szektorok fellendülése alapján a SLASPO abban bízik, hogy a biztosítási ágazat is növekedni fog idén. Záková szerint az ingatlan-, és életbiztosítási szegmens is fellendülés elõtt áll, hiszen a tavalyi év 500 millió eurós kárnagysága minden ingatlantulajdonost óvatosságra int. A nem biztosítóktól kapott kártérítések nagysága ugyanis elenyészõ. A fõtitkár szerint minden ügyfélnek érdemes felülvizsgálnia meglévõ lakásbiztosítását, valamint leellenõrizni, hogy a fedezet nagysága összhangban van-e az aktuális piaci árakkal.

A Generali Slovensko elnöke szerint a szlovák biztosítási piac további fejlõdés elõtt áll, amit több mutató is igazol, így a biztosítási prémiumok GDP-hez mért aránya is, amely Szlovákiában jóval alacsonyabb, mint a többi nyugat-európai országban. A társaság várakozásai szerint azonban a gépjármû biztosítási ágazat még idén is gyengélkedni fog, miközben az ingatlan biztosítások iránt emelkedni fog a kereslet.

Kemény dió az új szabályozás

Bizonytalanságot szül a biztosítók körében az új Szolvencia II szabályozásra való áttérés. Az új szabályrendszernek való megfelelés ugyanis jelentõs pénzügyi, és IT kapacitást igényel majd, holott az EU piacán már eddig is szakemberhiány volt, fõleg aktuáriusok, és kockázatkezelõk tekintetében.
Az új szabályozás következményeként fúziók, felvásárlások és összeolvadások következhetnek be a piacon.

További változás, hogy az Európai Bíróság döntése értelmében 2012 decemberétõl nem alkalmazhatnak eltérõ díjszabást a nõk, illetve férfiak esetében a biztosítók. A SLASPO komoly aggodalmának adott hangot a rendelkezéssel kapcsolatban a szlovák sajtóban. Véleményük szerint a nemek alapján történõ különbségtétel törvényes eszköz, amitõl ha megfosztják a társaságokat, az komoly terhet jelent majd az ügyfelek számára. A CEA ennek megfelelõen hatásvizsgálatot tervez végezni a szabályozás életbelépése elõtt, amiben a SLASPO is részt kíván venni.