10 jó tanács Görögországba utazóknak
2015.06.30
Bár hivatalosan a turistákat nem érinti a görög készpénzforgalom korlátozása, azért nem árt felkészülni a rendkívüli helyzetekre. Az utazásról nem kell lemondani, de a Privátbankár 10 jó tanácsát érdemes megfogadni, hogy ne érjenek bennünket meglepetések.

Ahogy az várható volt, tõke- és pénzkorlátozást vezettek be Görögországban, ahol egy hétig zárva tartanak a bankok. A hivatalos athéni nyilatkozatok szerint a napi 60 euróban maximált pénzfelvétel csak a Görögországban kibocsátott bankkártyákra érvényes, a külföldi plasztikokkal korlátozás nélkül lehet majd pénzt felvenni a görög ATM-eknél. A Privátbankár.hu a rendkívüli helyzetre 10 tanácsot állított össze.

1. Nem érdemes olyan helyekre menni turistaként, ahol például tüntetések vannak. Az üdülõhelyeken ilyen aligha lesz.

2. Miután az ATM-ek töltése a pánik idején korántsem biztosított, ajánlatos több készpénzt vinni. Azaz itthon vegyünk eurót – de persze csak pénzváltóknál, hiszen a banki kondíciók magasak.

3. A túlzottan aggódók itthon is hagyhatnak kisebb tartalékot, amit esetleg valamelyik ismerõs tud utánunk küldeni mondjuk Western Union átutalással. (Persze, ha nagy lesz a pénzhiány ezek az irodák is pénz nélkül maradhatnak, azaz nem tudnak majd fizetni, de ez továbbra is inkább csak a rémálom kategória szülötte.)

4. Áruhiány egyelõre nem fenyeget, ám speciális dolgokat (pl. gyógyszerek) inkább most itthonról vigyünk.

5. A készpénzt lehetõség szerint helyezzük biztonságba (szobaszéf, szállodai értékmegõrzõ). Ne legyen nálunk az indokoltnál nagyobb összeg.

6. Ha mégiscsak szokásaink rabjai vagyunk, akkor igyekezzünk olyan ATM-et felkeresni, amely forgalmasabb helyen található és feltétlenül tanácsos nappali órákban megejteni a készpénzfelvételt Görögországban. Fontos hangsúlyozni: az elõzõ két pontot nem a rossz tapasztalat, inkább a megelõzés mondatja velünk, hiszen a bûnözés továbbra is alacsony az országban, azonban a rendkívüli helyzetben más lehet az emberek viselkedése.

7. Érdemes olyan prémium bankkártyával utaznunk, amelynek szolgáltatásai között szerepel a kártya elvesztése- ellopása esetén a sürgõsségi készpénzpótlás opció.

8. Készüljünk fel rá, hogy bankkártyánkat csak korlátozottan fogják elfogadni, ha vásárolni akarunk. Bár a belsõ átutalásokat továbbra is engedik Görögországban, így a kártyás vásárlások ellenértékéhez bankjukon keresztül ugyan hozzájuthatnak a görög kereskedõk, ám az elkövetkezõ napokban ennek ellenére sokan gondolhatják úgy, hogy az a biztos, amit a saját pénztárukban van, így szüneteltethetik a kártyaelfogadást.

9. A készpénzhiány okán egyes áruk- és szolgáltatások díjait megemelhetik. Tájékozódjunk a döntés elõtt, illetve olyan esetekben, amikor van rá lehetõség (pl. szállodai ár kiegyenlítése, autóbérlés), ezúttal érdemes elõzetesen kifizetni az összegeket a kiválasztott szolgáltató honlapján bankkártyával vagy utalással.

10. Bár mindig indokolt, ezúttal azonban kifejezetten tanácsos az utasbiztosítás megkötése. A biztosító még ebben a helyzetben is el tudja érni, hogy a kórház mindenféle elõzetesen felszámított költség kiterhelése nélkül kezdje meg a kezelést baleset esetén. A drágább konstrukciók szintén tartalmaznak készpénzsegély, illetve a pénzsegély-közvetítési szolgáltatást is baj esetén, így most mindenképp érdemesebb pát száz forinttal többet költeni egy ilyen megoldásra.