Egész júliusban átlag feletti meleg lehet!
2015.07.01
Európában az átlaghõmérséklet magasabb, mint szokott, Spanyolországban és Franciaországban hétfõn és kedden 37 Celsius-foknál is több volt. A szokatlan meleg ráadásul hosszú ideig fennmaradhat – írja az index.hu.

A kontinens felett magasnyomású blokk alakult ki, az úgynevezett omega-blokk: nevét arról kapta, hogy a különbözõ nyomású területek a görög omega betût formálják: a betû belsejében alakul ki az úgynevezett gerinc (ridge), egy elnyújtott, magas nyomású terület, a külsõ részén pedig az alacsony nyomású (trough), ahol a hõmérséklet is alacsonyabb. A magas nyomású rész általában akkora területet fed le, hogy az alacsony nyomású frontok nem tudnak áthatolni rajta, ez szárazságot, magas hõmérsékletet okoz, elhal a szél is. A magas hõmérséklet és a szél hiánya még magasabb hõmérséklethez vezet.

Ugyanilyen omega-blokk alakult ki 2003 júliusában, ekkor több ezer ember halt meg hõséghez kötõdõ betegségekben. Csak Franciaországban 14 ezren haltak meg akkor.

Az elõrejelzések szerint ez a hatás még legalább a hét végéig tart, a magas nyomás eléri Kelet-Európát is. A hosszú távú modellek szerint egészen július végéig átlag feletti hõmérsékletekre számíthatunk. Madridban megdõlt a júliusi melegrekord is, 40 Celsius-fokot mértek kedden. Spanyolországban, Cordoba mellett 43,3 Celsius-fokot is mértek.