Rengetegen hívtak mentõt a hõség miatt!
2015.07.06
A szokásosnál húsz százalékkal több beteget kellett ellátniuk a mentõknek a hétvégén a nagy meleg miatt - közölte Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) szóvivõje.

Tájékoztatása szerint a fõvárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idõs, szívbetegségben szenvedõ emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is elõfordultak.

A mentõk fokozott óvatosságra intik a lakosságot, mivel a következõ napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják az embereknek, hogy lehetõleg tartózkodjanak hûvös, árnyékos helyen, és ha tehetik, akkor a nagyobb megterhelést jelentõ tennivalókat a kora reggeli vagy a késõ délutáni idõszakra idõzítsék. Felhívták a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára, és arra is, hogy az emberek cukros üdítõital helyett inkább vizet vagy teát igyanak. Továbbá figyelmeztettek arra, hogy a kisgyerekeket vízfelület közelében még rövid idõre se hagyják õrizetlenül. Kitértek arra, hogy a nagy melegben romlik az autóvezetõk koncentrációkészsége, hosszabb a reakcióidõ, nagyobb a balesetveszély.

Országszerte 718 mentõegység áll szolgálatban, a hõség a betegeken segíteni igyekvõ mintegy 1700 mentõdolgozónak is fokozott megterhelést jelent - írták a közleményben.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti fõorvos múlt szombattól szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hõségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha a napi középhõmérséklet legalább három egymást követõ napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hõség miatt hétfõre szintén a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki az egész országra.