Naponta ezren igényelnek itthon európai egészségbiztosítási kártyát
2015.07.08
Megnõ a nyári hónapokban az európai egészségbiztosítási kártyát kiváltók száma - mondta az InfoRádiónak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõosztályvezetõje. Hegyes Enikõ hozzátette: Budapesten nem ritka, hogy ezer mûanyag kártyát állítanak ki a hivatalok naponta.

A mûanyag azonosítót az európai gazdasági térség tagállamaiban, illetve Szerbiában és Svájcban fogadják el a legalapvetõbb egészségügyi ellátásokhoz, amelyek ingyenesek.

Az európai egészségbiztosítási kártyával csak átmeneti tartózkodás alatt, maximum három hónapig lehet igénybe venni egészségügyi szolgáltatásokat - mondta Hegyes Enikõ. Hangsúlyozta: fontos tudni, hogy ezzel a kártyával csak közfinanszírozott szolgáltatóhoz lehet fordulni, tehát magán-egészségügyi szolgáltatóknál ezt a kártyát nem fogadják el.

Az igénybe vehetõ szolgáltatások tekintetében az unió területén mindig annak az államnak a társadalombiztosítása az irányadó, ahol van. Ez azt jelenti, hogy az egyenlõ bánásmód elve alapján ezzel a kártyával a magyar beteg például egy ausztriai tartózkodás esetén azt az ellátást veheti igénybe, amelyet az osztrák biztosított is megkap közfinanszírozott szolgáltatónál. Ezen belül, hogy az ellátások mely körére vonatkozik, arról mindig jó elõre érdemes tájékozódni, a baleseti ellátás minden tagállam ellátási csomagjába beletartozik - részletezte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõosztályvezetõje.

Az európai egészségbiztosítási kártya mellé mindenképpen érdemes kiegészítõ biztosítást kötni. A kiegészítõ biztosítás például nem csak a sürgõsségi betegellátáshoz kapcsolódó ellátásra vonatkozik, hanem például a hazaszállításra is. Mert a hazaszállítás csak nagyon szûk körben, nagyon indokolt esetben történhet az európai egészségbiztosítási kártya terhére - tette hozzá.

Külföldön az ellátás elõtt meg szokták kérdezni a beteget, hogy rendelkezik-e európai egészségbiztosítási kártyával, de az is elképzelhetõ, hogy csak az ellátás végén kérdezik meg, amikor arról történik döntés, hogy állítsanak-e ki számlát vagy sem. Érdemes az ellátás igénybe vétele elõtt jeleznie a betegnek, hogy van ilyen kártyája, és megkérdeznie, hogy erre az esetre elfogadják-e - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõosztályvezetõje.

Hozzátette: a kártya a kiadástól számított három évig érvényes. Ettõl eltérõ érvényességi idõt csak az talál, akinek az itthoni biztosítási jogviszonya ennél rövidebb idõre szól. Hiszen az európai egészségbiztosítási kártya azon személyeknek adható ki, akik Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. A magyar egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság elõfeltétele az európai egészségbiztosítási kártya kiállításának - összegezte Hegyes Enikõ.