Igen súlyos veszélyekre kell felkészülniük a brit biztosítóknak
2015.07.13
Arra kérték a brit biztosítókat, hogy képzeljék el az elképzelhetetlent: a szigetország szabályozó hatósága arra kíváncsi, hogyan képes megbirkózni az iparág a különféle katasztrófákkal, a terrortámadásoktól kezdve, egészen a fél Angliát beborító árvizekig.

Négy év óta ismét stressz-teszt alá helyezik a szigetország általános biztosítóit, akiknek azt kell felmérniük, hogy mekkora káruk keletkezne 11, különbözõ katasztrófa-forgatókönyv esetén. A brit jegybank alá tartozó pénzpiaci felügyeleti szerv, a Prudential Regulation Authority által kigondolt katasztrófa események kockázatok széles sorát érintik, melyeknek a biztosítók ki vannak, illetve lehetnek téve. Ezek közé tartoznak az olyan geomágneses viharok, melyek kiütik a villamosenergia-hálózatokat, de az olyan, visszamenõleges hatályú jogszabályi változtatások is, melyek következtében megugranának a gépjármû-biztosítási kötelezettségek.

Az egyik ilyen szimuláció esetében bombatámadások érnék egyszerre, egy forgalmas hétfõn Londont és a manhattani Times Square-t, majd Frankfurtot, Hongkongot és Sydneyt. A stressz-teszt tartalma – amit a PRA múlt héten küldött ki a biztosítóknak – is azt mutatja, hogy a szabályozó hatóságokat is aggasztja a biztosítási kockázatok változó jellege.

Egy másik, a PRA által vizionált példa, hogy számítógépes vírussal megzavarják a számítógépes hálózatokat, aminél a vállalati biztosítóknak azt kell tesztelniük, hogy mi történne, ha ez a 15 legnagyobb, kereskedelemmel foglalkozó ügyfelüket érintené 24 órán át, egyszerre, ahol valamennyi ügyféladat, beleértve a hitelkártyaadatokat, veszélybe kerülne.

A többi példa hagyományosabbnak, igaz, ugyanolyan súlyosnak tekinthetõ. Ide tartozik egy olyan árvíz modellezése is, amely hat napig káoszt okozna az országban, és 4,8 milliárd fontnyi kárt okozna, túlszárnyalva a brit kormány által felállított árvíz támogatási alap összegét. Ezzel nagyjából egy idõben pedig két jelentõsebb szélvihar 16 milliárd fontnyi kárt okozna Európa-szerte. A biztosítóknak ezzel kapcsolatban számszerûsíteniük kell a különbözõ típusú kárigényeket, amik az árvíz alatt befutnának hozzájuk, az elázott mezõgazdasági területektõl, az elöntött gyárakig.

Egy gazdasági sokkot is modellezniük kell a biztosítóknak, amelyben a brit munkanélküliség 35%-kal megugrik, az olaj ára 38 dollárra csökken, az euró pedig 25%-kal gyengül a dollárral szemben. A PRA ráadásul két olyan esetet is teszteltetni kíván a biztosítókkal, amit saját maguknak kell kitalálniuk, melyek közül az egyiknek olyannak kell lennie, ami 200 évente egyszer fordul elõ, a másiknak pedig olyannak, amely alapján teljesen mûködésképtelenné válna a biztosító üzleti modellje, ami egyfajta végsõ tesztnek is felfogható.

Az Egyesült Királyság biztosítói stressz-tesztjére egy évvel az után kerül sor, hogy az az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elvégezte saját tesztjét azzal kapcsolatban, hogy miként érinti majd az európai biztosítókat az új szabályok, a Szolvencia II bevezetése.

Az EIOPA tesztje a 2013 év végi mérlegadatokon alapul, amely szerint 12-bõl egy európai biztosító nem rendelkezik elegendõ tõkével az új szabályoknak való megfeleléshez.