Zöld hidegháború, zöld globalizáció vagy klímaanarchia? Még dönthetünk!
2022.02.02

Az éghajlatváltozás át fogja alakítani a világot, akár sikerül megbirkózni vele, akár nem. És ezt már nem csak tudósok, de a biztosítási ágazat képviselői is állítják.

A Shifting Powers című jelentésben a Cambridge-i Egyetem tudósai és a Lloyd's of London biztosítási piactér szakértői megpróbálják elképzelni, hogyan fog kinézni ez az átalakult világ, elsősorban a geopolitikára gyakorolt hatásra fókuszálva.

Három forgatókönyvet vázolnak fel:

1. Zöld globalizáció, ahol a nagyhatalmak szorosan együttműködnek a megoldások megvalósítása érdekében, hogy a világ jó úton haladjon az éghajlati célok elérése felé.

2. Klímaanarchia, ahol az önérdek protekcionizmus és merkantilizmus formájában jelenik meg, és a világot a rossz irányba tereli majd a kibocsátások terén.

3. Zöld hidegháború, amikor a világ két vagy három rivális táborra szakad, regionális kereskedelmi akadályokat létrehozva, és a károsanyagkibocsátás valahol az első két forgatókönyv között helyezkedik el.

Az elképzelt jövőképek néhány alapvető feltételezés, számos különböző terület szakértőinek megkérdezése és számítógépes modellek felhasználásának eredményeként jöttek létre. Az elemzés egyik alapfeltevése például az, hogy az évtizedben nem történik technológiai áttörés. Ehelyett a meglévő technológiák a jelenlegi ütemben fejlődnek. Így a napenergia továbbra is egyre olcsóbb lesz, a fúziós reaktor kereskedelmi célú használata ugyanakkor nem válik valósággá.

A Shifting Powers tanulmány eredményei meglehetősen közel állnak egy másik, 2019 novemberében közzétett tanulmányhoz. Az a tanulmány négy forgatókönyvet mutatott be:

1. A „Big Green Deal” szerint a kormányok határozott és összehangolt politikái arra ösztönzik a pénzügyi piacokat, hogy a tőkét gyorsan a szénmentes energiaforrások felé tereljék.

2. A „Dirty Nationalism” megvalósulása esetén a befelé forduló politikák és az autarkia a Párizsi Megaállapodás bukásához vezetnek.

3. A „Muddling On” forgatókönyv lényegében a világ jelenlegi helyzetét mutatja, a megújuló energiaforrások részaránya növekszik, de az átalakulás túl lassú ahhoz, hogy mérsékelni lehessen az éghajlatváltozást.

4. A „Technology Breakthrough” azt jelentheti, hogy hirtelen olcsóbbá válik az elektromos hálózatokhoz tárolókat hozzáadni vagy a szén-dioxidot a levegőből kivonni. Ez geopolitikai rivalizáláshoz vezethet (hasonlóan a zöld hidegháborús forgatókönyvhöz).

Ezek a forgatókönyvek természetesen csak nagyon hozzávetőleges megközelítései annak, hogy milyen lehet a világ. Illardo szerint jelenleg úgy tűnik, hogy a világ a Zöld Hidegháború felé tart, de még van idő, mielőtt tényleg rátérünk erre az útra. Ha a tudósok figyelmeztetései az éghajlatváltozás fizikai kockázatairól nem mozgatják meg a közvéleményt, talán a konzervatívnak mondható biztosítók által felvázolt geopolitikai kilátások végre rávehetik az embereket, hogy komolyabban vegyék a globális felmelegedést.