Ingatlanpiac: egyre népszerûbb a zöld
2018.02.28
Bár még mindig az irodaterületek a legnépszerûbbek a zöld minõsítések közt, egyre több, egyéb funkciójú kereskedelmi ingatlan szerez LEED vagy BREEAM tanúsítványt - idéz a piacesprofit a Colliers International legújabb, zöld minõsítésekkel foglalkozó piaci jelentésébõl.

A 2017-es évben tapasztalt pozitív tendenciák közé tartozik, hogy az irodaterületek és irodaházak mellett egyre több kiskereskedelmi ingatlan kerül minõsítésre: tavaly az Árkád Pécs bevásárlóközpont DGNB In-Use minõsítést szerzett, átadták a BREEAM minõsítés megszerzését megcélzó soroksári IKEA-t, emellett a szintén soroksári Auchan bõvítés design szintû minõsítést szerzett.

Jelentõsen nõtt a minõsített ipari ingatlanok száma is: a ProLogis Park Sziget további épületei BREEAM, a tatabányai Becton Dickinson új üzeme pedig LEED újépítésû minõsítést kapott.

A szállodapiacon is találunk már minõsített ingatlant, a kecskeméti Four Points by Sheraton az elsõ hotel, amely LEED újépítésû minõsítést szerzett.

„A 2018-as kilátásokat tekintve jelentõsnek mondható a mintegy 350,000 m2 fejlesztés alatt álló irodaterület, melyek mind zöld minõsítésre aspirálnak, kb. 50-50%-os megosztásban a LEED és BREEAM rendszerek között. Jó hír, hogy az irodafejlesztések kisebb hányadát adó, Budapesten kívüli projektek is környezettudatosságra törekszenek. A legnagyobb vidéki irodafejlesztés, a debreceni Forest Offices példálul a Gold minõsítés megszerzését tûzte ki célul a megújult és szigorúbb LEED v4 rendszerben. 2018 folyamán, várakozásunk szerint megszülethet az elsõ WELL minõsített irodaház is Magyarországon, mely minõsítõ rendszer kifejezetten az épülethasználók jólétére koncentrál” – mondja Szircsák Norbert, a Colliers International zöld minõsítési üzletágának vezetõ tanácsadója.