ING: még júniusban eladhatja amerikai vállalatát
2011.06.07
Hollandia legnagyobb pénzügyi vállalatcsoportja, az ING biztosítási és banki üzletágának szétválasztására készül. A Bloomberg információi szerint a General Electric és a Capital One Financial Corp is ajánlatot tett a cég 9 milliárd dollárt érõ internetes bankjára, az ING Direct USA-ra.

A hírügynökség információi szerint akár már ebben a hónapban nyélbe ütheti az ING az üzletet. A GE teljes egészében készpénzes vásárlást ajánlott, míg a Capital One részben részvénnyel fizetne.

Korábban a válság alatt kapott 10 milliárd eurós mentõcsomag egyik feltételeként az Európai Bizottság a vállalat mérlegfõösszegének 2013-ig történõ megfelezését írta elõ. Az ING ezért külön-külön értékesíti az amerikai, illetve európai-ázsiai biztosítási tevékenységét. A holland csoport külön adhatja el latin-amerikai biztosítási vállalatait, amerikai internetes bankját, az ING Direct USA-t, illetve holland, jelzálog-hitelezéssel foglalkozó leányát, a WestlandUtrecht Bankot is. A befolyt összeget a hitel visszafizetésére fordítaná a cég. Az ING tervei szerint a fennmaradó 3 milliárd eurónyi tartozását 2012-ig fogja visszafizetni.

Az ING szóvivõje megerõsítette, hogy az ING Direct USA adásvételének folyamata már elindult, azonban a két ajánlatról nem nyilatkozott.

Az ING nettó profitja 1,38 milliárd euró volt a januártól márciusig terjedõ idõszakban az egy évvel korábbi 1,23 milliárd euró után. A csoporton belül a banki üzletág 1,7 milliárd eurós adózás elõtti mûködési nyereséget, míg a biztosítási üzletág 461 millió euró nyereséget termelt.