Autóbérlés Európában: nem érdemes nagyot kockáztatni!
2015.08.05
A legtöbb bérelt autó esetében a bérleti díj tartalmaz valamilyen biztosítást, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit fedez az. Még kiterjesztett biztosítás esetében is jelentõs önrész terhelheti a bérlõt egy baleset, vagy lopás esetén. De mégis, mennyibe kerül az autóbérlés Európában? Sokak számára talán meglepõ, de Portugáliában lehet a legdrágább – derül ki egy brit felmérésbõl.

A brit Post Office minden évben felméri az autóbérlés költségeit Európa egyes országiban. Összesen 19 európai üdülési célpont esetében vizsgálták meg, hogy az autóbérlés esetében milyen extra díjak terhelhetik a bérlõket.

Az eredmények alapján az egy hétnyi autóbérlésért fizetendõ összeg igen nagy szórást mutat a kontinensen. Míg a portugáliai Faroban egy hét bérlésért, 40 liter ólommentes benzinért, egy plusz vezetõért és egy navigációs eszköz bérléséért 553 fontot kell fizetni, addig ugyanez a dániai Koppenhágában csak 248 fontba kerül.

A második legdrágább ország Horvátország (547 font), amit Franciaország (447 font) követ. A második legolcsóbbnak Németország (264 font) és Hollandia (277 font) számítanak autóbérlés összköltsége szempontjából.

A felmérés arra is figyelmezteti az autósokat, hogy nem érdemes spórolni a megfelelõ biztosításon. A legjobb, ha full insurance, vagy más néven excess waiver insurance konstrukciót választ az autós, amely az egyébként a bérlõt terhelõ önrészt is magában foglalja.

A jármûvek bérleti díja jellemzõen tartalmaz valamiféle biztosítást, amelyre standard vagy basic coverként szoktak hivatkozni. Ezek a fajta biztosítások teljes mértékben fedezik egy baleset esetén a harmadik fél kárát, viszont a bérelt jármûben keletkezõ károkat csak részben, vagyis a bérlõ anyagilag is felel a jármûben esetlegesen okozott kárért, illetve a javítás teljes költségéért.

Természetesen van lehetõség kiterjesztett biztosítás vásárlására, ezt nevezik Collision Damage Waiver-nek (CDW), ami arról szól, hogy bizonyos napi díjért cserébe a bérbeadó biztosítja az autót, s káresemény esetén az autóval kapcsolatos költségeket részben, vagy teljes egészében a bérbeadó viseli.

CDW biztosítás esetében is elõfordul azonban, hogy a bérlõt baleset esetén önrész (excess) terheli, amely akár igen jelentõs is lehet. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az autót kár éri, a javítás költsége elõször a bérlõ önerejébõl térítõdik-, majd az esetlegesen fennmaradó költségeket fizeti a bérbeadó.

Erre a helyzetre nyújt megoldást a full insurance, vagy más néven excess waiver insurance, azaz a mindenre kiterjedõ biztosítás, amely már a bérlõt terhelõ önrészt is magában foglalja.

A baleset vagy lopás esetén a bérlõt terhelõ költségek, vagyis az önrész szintén meglehetõsen nagy szórást mutatnak. Svájcban például akár 1270 fontot is fizethet a bérlõ ilyen esetben, holott 102 fontnyi, a gumiabroncsot és a szélvédõt érintõ károkra is kiterjedõ kiegészítõ biztosítással ezt teljes egészében megspórolhatná.

Az önrész értéke autóbérlés esetén Törökországban a legalacsonyabb, ahol mindössze 292 font, míg a spanyolországi turisták akár 798 fontot is fizethetnek a végén. Az említett országokban a kiegészítõ biztosítás díja rendre 50 font, illetve 94 font.

Nem érdemes tehát a legszûkebb fedezetet nyújtó biztosítást választani autóbérlés esetén, hiszen baleset vagy lopás esetén óriási költség terhelheti a bérlõt.