Drágulhat a kötelezõ!
2011.09.19
Mintegy harminc százalékkal csökkent az elmúlt években a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás (kgfb) díja Magyarországon. Az éves átlagos díj ma már nem haladja meg a harmincezer forintot. Az alacsony árszint a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerint ugyanakkor nem sokáig tartható fenn, ugyanis a nyomott díjakból hosszú távon nem tudják fedezni a károkat és a költségeket – írja a Magyar Hírlap.

Jelentõsen csökkent a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás átlagdíja, így az elmúlt évekhez viszonyítva a díjbevétel is számottevõen alacsonyabb – mondta a Magyar Hírlapnak Urbanovszky István, a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjármû-biztosítási Tagozatának tagja. Mint mondta, Magyarországon valamivel több mint négymillió szerzõdés van érvényben, a kötelezõ biztosítás átlagdíja pedig nem éri el a harmincezer forintot.

A szakember elmondása szerint nem várható változás az egyes portfóliók árát tekintve a következõ idõszakban, kisebb-nagyobb díjkorrekció mellett a jelenlegi tarifastruktúrák maradnak. A következõ évi kampánnyal kapcsolatban elmondta: valószínûleg nem lesz különösebb változás az elmúlt évekhez képest. Megjegyezte: a mostani alacsony árszintet hosszú távon nem lehet fenntartani, mivel a díjak nem tudják majd fedezni a károkat és a költségeket. A szövetség korábbi tájékoztatása szerint a jogszabályi szigorításoknak, valamint a magyar autóstársadalom felelõs magatartásának köszönhetõen kissé csökkent a biztosítatlan jármûvek száma az elmúlt években, az arányuk két és fél százalékra tehetõ.

Gilyén Ágnes, a Mabisz kommunikációs fõosztályvezetõje elmondta: a biztosítókat is sújtó extraadó miatt számos biztosító vált veszteségessé a múlt évben. Mivel az extraadót ebben az évben is fizetni kell, a nyereség tekintetében nem túl derûlátók a biztosítótársaságok.