Nem panaszkodhatnak a világ legnagyobb viszontbiztosítói
2015.08.07
Jelentõsen növelték nyereségüket a világ legnagyobb viszontbiztosítói az idei elsõ félévben, így nem egy esetben az éves profitcéljukat is növelték a társaságok. A kitûnõ eredmények az átlag alatti károknak, valamint a kedvezõ árfolyamváltozásoknak is köszönhetõk.

Szárnyalt a Munich Re

Jelentõs nyereségnövekedést ért el a világ legnagyobb viszontbiztosítója az idei második negyedévben, köszönhetõen az átlag alatti katasztrófa-károknak és a jó befektetési eredményeknek.

A viszontbiztosító profitja 1,1 milliárd euró volt, szemben az elõzõ év második negyedévi 762 milliói euróval. Mindezeket látva az idei profitcélját is legalább 3 milliárd euróra lõtte be a társaság, szemben a korábbi 2,5-3 milliárddal.

A Munich Re bruttó díjbevétele 5,2 százalékkal, 12,5 milliárd euróra nõtt, azonban változatlan árfolyamon számolva a volumen 4,7%-kal csökkent volna a 2014 második negyedévhez képest.

A viszontbiztosítási üzletág 842 millió euróval járult hozzá a csoport konszolidált eredményéhez, szemben a tavalyi 629 millióval. A szegmens bruttó díjbevétele 8,3%-kal, 7,1 milliárd euróra nõtt, miközben az összesített kárhányad 93,3%-ra javult, a 2014 második negyedévi 101,4%-ról.

A tartósan bizonytalan környezet, valamint a kiélezett verseny ellenére, a Munich Re fõ tevékenységébõl származó eredménye figyelemre méltó – közölte a társaság vezérigazgatója.

Az elsõ félévi 1,9 milliárd eurós nyeresége alapján a Munich Re arra számít, hogy a 2,5-3 milliárd euróra belõtt nyereségcélt is túl fogja szárnyalni idén, amennyiben a károk nagysága a második félévben is a normál tartományon belül marad – közölte Nikolaus von Bomhard.

A Hannover Re is növelte profitcélját

A világ harmadik legnagyobb viszontbiztosítója is erõs eredményekrõl számolt be az idei elsõ félévre vonatkozóan, amikor is díjbevétele is profitja is emelkedett. Ez alapján az eredetileg kitûzött 875 millió eurós nyereségcélját 950 millió euróra növelte.

A Hannover Re nyeresége 19,7%-kal, 531,9 millió euróra nõtt az elsõ félévben. Eközben a bruttó díjbevétele 21,5%-kal, 8,6 milliárd euróra nõtt. A társaság szerint ez részben az erõs dollárnak köszönhetõ, azonban változatlan árfolyamon számolva is 9,5%-os növekedést értek volna el.

A viszontbiztosító szerint az eredményekhez jelentõs egyedi ügyeletek járultak hozzá, fõként Ázsiában és Észak-Amerikában, különbözõ ágazatokban, például a mezõgazdasági kockázatkezelésben, valamint a biztosításhoz kötött értékpapírok terén.

A nem-életbiztosításokhoz kapcsolódó viszontbiztosítási üzletág 21,9%-kal, 5 milliárd euróra növelte bruttó díjbevételét az elsõ félévben.

A nagykárokra belõtt költségvetés az elsõ félévben 294 millió euró volt, ezt azonban a károk nagysága nem érte el, mindössze 197,4 millió euró volt. A legnagyobb egyedi veszteséget a Niklas vihar okozta, 35,4 millió eurót, valamint a Mexikói-öbölben történt olajfúró torony robbanás, ami 32,9 millió eurós kárt okozott a Hannover Re számára.

Az élet- és egészségbiztosítási divízió bruttó díjbevétele 21%-kal, 3,6 milliárdra nõtt az elsõ hat hónapban. Emellett a befektetési portfolión is pozitív eredményeket ért el a vállalat.

A Swiss Re várakozáson alul teljesített

A világ második legnagyobb viszontbiztosítója múlt héten jelentett, miszerint a második negyedévben 2%-kal tudta növelni profitját, amely így az elsõ félévet tekintve összesen 11%-kal, 2,3 milliárd euróra emelkedett, azonban így is elmaradt az elemzõi várakozásoktól.

A Swiss Re adózott eredménye 820 millió dollárra emelkedett, az elõzõ idõszak 802 millió dollárjáról, amely azonban elmarad a Reuters által megkérdezett elemzõk 835 millió dolláros becslésétõl.

A nem-életbiztosítási üzletágban ugyanakkor a díjbevételei és a profitja is csökkent a társaságnak.

Az élet- és egészség-viszontbiztosítási piacon igen erõs a Swiss Re pozíciója: a nettó nyereség ebben a szegmensben 218 millió dollárra emelkedett a második negyedévben, az elõzõ év hasonló idõszaki 48 millióról.