37 milliárd dollár kárt okoztak a természeti katasztrófák
2015.08.12
A természeti katasztrófák által okozott gazdasági károk nagysága elérte a 37 milliárd dollárt az idei elsõ félévben. A biztosított károk nagysága 16,5 milliárd dollár volt, amibõl 12,9 milliárd dollár kapcsolódott természeti katasztrófákhoz. A katasztrófák következtében elhunytak száma 18 ezerre emelkedett.

A Swiss Re sigma jelentésében szereplõ elõzetes adatok szerint az idei elsõ félév természeti és embert által okozott katasztrófák költségeinek mintegy 45%-át fedezték biztosítások, ami jóval magasabb a 27%-os tízéves átlagnál. Mintegy 18 ezer ember vesztette életét ezekben a katasztrófákban, ami sajnos jóval több annál, ahányan tavaly meghaltak, amikor összesen 4800-an vesztették életüket az elsõ félévben. A nepáli földrengés, valamint az indiai és pakisztáni hõség követelte a legtöbb áldozatot.

A természeti katasztrófák által okozott összes gazdasági kár 33 milliárd dollár volt, ami jóval alacsonyabb az elõzõ év hasonló idõszaki 54 milliárdos kárnál, valamint az idõszakra jellemzõ 10 éves átlagnál, a 99 milliárd dollárnál. A természeti katasztrófákból származó 12,9 milliárdos kár szintén alacsonyabb volt a tavalyi 20 milliárd dollárnál, valamint a 10 éves 25 milliárdos átlagnál. A biztosítók számára a legnagyobb károkat az USA és Európa súlyos téli viharai okozták. Februárban az USA észak-keleti részét sújtó téli viharok 1,8 milliárd dollárnyi kárt okoztak. Az ember által okozott katasztrófák összesen 3,6 milliárdba kerültek az iparág számára.

Ezrek életét követelte a hõség

2015 elsõ hat hónapjában összesesen mintegy 18 ezer ember halt meg katasztrófák miatt. Az áprilisban és májusban bekövetkezett földrengésben mintegy 9000 nepáli vesztette életét, szintén sokan vesztették el otthonukat. Az összes gazdasági kár Nepálban több mint 5 milliárd dollárra rúgott, amibõl mindössze 160 millió volt biztosított.

Ugyanabban a régióban, Indiában és Pakisztánban a súlyos kánikula okozott hatalmas károkat. A hõmérséklet elérte a 48°C-t, ami 1995 óta rekordnak számít. Becslések szerint 2500 ember halt meg Indiában, és 1500 fõ Pakisztánban, a rendkívüli hõségben.

Az áldozatok magas száma mögötti másik tényezõ, hogy az idei elsõ félévben rendkívül sok bevándorló halt meg, akik megpróbálták elérni Európa partjait az észak-afrikai országokból menekülve. A jobb élet reményében otthonaikat elhagyók közül rengetegek vesztették életüket a csónakok felborulása miatt a Földközi-tengeren.