280 milliárd dollárnyi kárt okoztak tavaly a természeti katasztrófák
2022.02.10

A tavalyi év volt a biztosítási ágazat számára minden idők második legköltségesebb éve - állítja a Munich Re, amely 2021-re 280 milliárd dollár természeti katasztrófákból eredő összkárral számol, amelynek 43%-a biztosított volt. Az időjárási katasztrófák közül feltehetően számos az éghajlatváltozás következményei miatt alakult ki.

A természeti katasztrófák 2021-ben lényegesen nagyobb veszteségeket okoztak világszerte, mint az azt megelőző két évben. Az előzetes adatok alapján a viharok, árvizek, erdőtüzek és földrengések 280 milliárd dollár értékű vagyontárgyat semmisítettek meg, míg 2020-ban a veszteségek 210 milliárd dollárt, 2019-ben pedig 166 milliárd dollárt tettek ki. A károkból mintegy 120 milliárd dollárt biztosítottak, ami szintén több volt, mint az előző két évben. 2021-ben közel 10 000 ember vesztette életét természeti katasztrófák következtében, ami nagyjából megegyezik az elmúlt évek haláleseteinek számával.

Globális szinten a 2021-es természeti katasztrófákból eredő veszteségek mintegy 57%-a nem volt biztosított. Az érintetteknek így maguknak kell viselniük a pénzügyi veszteségeket, esetleg segélyekre kell támaszkodniuk. Ez a biztosítási rés az elmúlt évtizedekben csökkent az iparosodott országokban, míg a szegényebb országokban változatlanul 90% feletti.

Európa -özönvíz szerű esők

Európában a 2021 júliusában lezúduló özönvízszerű esőzések súlyos áradásokat váltottak ki, amelyek pusztító károkat okoztak, különösen Németország nyugati részén. A mellékfolyókban, például a Rajna-vidék-Pfalzban található Ahr folyónál az özönvíz villámárvizeket váltott ki, amelyek számtalan épületet sodortak el. Súlyos károk keletkeztek az infrastruktúrában is, például a vasútvonalakban, utakban és hidakban. Több mint 220 ember vesztette életét.

A teljes kár 46 milliárd euróra rúgott, amelyből 33 milliárd euró Németországban keletkezett. A biztosított rész viszonylag alacsony volt a nem biztosított infrastrukturális károk és a németországi árvizek alacsony biztosítottsága miatt. A Német Biztosítók Szövetségének adatai szerint 11 milliárd euró volt biztosítva, ebből 8,2 milliárd euró Németországban. Ez az eddigi legköltségesebb természeti katasztrófa Európában.

USA – tornádók és rekord hideg

Az Egyesült Államokban se volt fényes a helyzet a természeti károk terén, 145 milliárd dollárnyi katasztrófakárból 85 milliárd dollár volt biztosítva 2021-ben. Mind az összesített, mind a biztosított károk jelentősen magasabbak voltak, mint a két előző évben.

2021 decemberében az Egyesült Államok középső és délkeleti részén több államban is heves viharok sorozata kivételesen magas veszteségekhez vezetett. Több tucatnyi heves tornádó pusztított hat államban akár 310 km/h szélsebességgel. Különösen súlyosan érintette a Kentucky állambeli Mayfield városát, melynek nagy része, köztük egy gyertyagyár is teljesen elpusztult. Az első becslések szerint a teljes kár mintegy 5,2 milliárd dollárt tesz ki, a várható biztosított kár pedig 4 milliárd dollár. Körülbelül 90 ember vesztette életét.

A 2021-es év legköltségesebb természeti katasztrófája az Ida hurrikán volt, amely augusztus 29-én New Orleanstól 90 km-re délre, súlyos hurrikánként mintegy 240 km/h szélsebességgel ért partot. Épületek tízezrei sérültek vagy semmisültek meg. A 2005-ös Katrina hurrikán után megerősített New Orleans-i gátrendszer ellenállt a vihar hullámainak, ezzel megakadályozva a súlyosabb károkat. Az Ida hurrikán ezután északkelet felé haladt, és komoly áradásokat okozott, különösen New Jerseyben és New York nagyvárosi részein. A szélvihar összességében 65 milliárd dollárnyi kárt okozott, amelyből körülbelül 36 milliárd dollár volt biztosított (55%). Összesen 114 ember vesztette életét.

Februárban az Egyesült Államok déli részén átsöprő hidegfront -8 Celsius-fokos fagyokat hozott magával, ami leginkább a dél-texasi Houston városában csúcsosodott ki. Bár Texas államban évtizedenként körülbelül egyszer előfordul nagyobb fagy, az állam energiaellátása, infrastruktúrája és épületei gyakran nincsenek megfelelően felkészülve az ilyen körülményekre. Emberek milliói maradtak áram nélkül. Összességében a 30 milliárd dolláros kárral -amelynek fele biztosított volt- az esemény az év harmadik legköltségesebb természeti katasztrófája volt.