Közel negyedével nőtt a román biztosítási piac a tavalyi évben
2022.02.17

A román biztosítási piacon 2021-ben 24%-os éves bruttó díjbevétel növekedés volt tapasztalható, mely így kb. 2,86 milliárd euróra rúgott – derül ki a román pénzügyi felügyelet (ASF) előzetes adataiból.

A nem-életbiztosítási ágazat mintegy 2,32 milliárd euró díjbevételt ért el, ami 25,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A nem-életbiztosítási díjbevételek 74%-át a gépjármű biztosítási ágazatok adták. Az életbiztosítási bruttó díjbevétel 17,6%-kal, 0,52 milliárd euróra nőtt az előző évhez képest.

Az ASF szerint a 2021-es év legfontosabb kihívása a helyi biztosítási piac számára a CITY Insurance csődjének feldolgozása volt. A piaci portfólió diverzifikálása továbbra is kiemelten fontos, mivel a gépjármű-biztosítási ágazatok jelenlegi dominanciája megnehezíti a kockázatok kezelését és a megfizethető biztosítási árak alkalmazását a piac pénzügyi stabilitásának megőrzése mellett.

A legtöbb biztosító szerint a lakásbiztosítás, az egészségbiztosítás és a kezességi biztosítás lehet a növekedés motorja 2022-ben. Ehhez szükség lenne a román állampolgárok pénzügyi ismereteinek növelésére és az összes érdekelt fél – biztosítók, hatóságok, közvetítők stb. – közötti együttműködés javítására a törvények jobb végrehajtása érdekében, valamint a közúti baleseti statisztikák javítására.