Mérsékelt növekedés a biztosítási piacon
2015.08.19
2015 elsõ félévében 2,1 százalékos növekedés mutatkozott a biztosítási szektor összesített díjbevételében: a nem életbiztosítási üzletág 7 százalékkal bõvült, ugyanakkor az élet üzletág bevételei 2,5 százalékkal csökkentek. A szektor féléves díjbevétele meghaladta a 453 milliárd forintot, ami 9,2 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbit – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a legfrissebb adatokat szerdán.

Az idei év elsõ hat hónapjában a nem életbiztosítási üzletág díjbevétele meghaladta a 229 milliárd forintot, 15 milliárd forinttal haladva meg az egy évvel korábbi, hasonló idõszakban regisztrált bevételeket. A növekmény jelentõs része – 11,7 milliárd forint - a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb), a casco, illetve a betegségbiztosítási üzletágak bõvülésébõl származott. Az élet üzletág díjbevétele ugyanakkor 5,8 milliárd forinttal csökkent a 2014. évi elsõ féléves díjbevételhez képest.

A nem életbiztosítási piac növekedésének motorja a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási üzletágban tapasztalt 15,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, aminek oka kettõs: egyrészrõl a kgfb átlagdíjak, másrészrõl az újautó értékesítés és a magyarországi forgalombahelyezés volumene is növekedett. A kgfb átlagdíj mintegy 10 százalékkal, az egy évvel korábbi 19 887 forintról 21 910 forintra növekedett. Ennek ellenére a magyarországi kgfb-átlagdíjak még így is a legalacsonyabbak Európában.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) legfrissebb statisztikái szerint a 2015 elsõ félévében Magyarországon üzembehelyezett gépjármûvek száma 37 025 volt, ami a tavalyi év azonos idõszakához képest 12,2 százalékos bõvülés. Ennek megfelelõen a kgfb-szerzõdések darabszáma is jelentõsen, mintegy 173 ezer darabbal nõtt az egy évvel korábbihoz képest.

A gépjármû-biztosítások másik nagy területe, a casco-biztosítások piaca is lassú bõvülést mutatott 2015 elsõ félévében: a díjbevételek 6 százalékkal, közel 2 milliárd forinttal nõttek, a szerzõdések száma is csaknem 9700 darabbal emelkedett. Az átlagdíjakat tekintve 4 százalékos drágulás látszik, így az egy évvel ezelõtti 76 181 forintos átlagdíj 79 210 forintra emelkedett.

„Az életbiztosítási üzletág csökkenésének hátterében leginkább az egyszeri díjas befizetések zsugorodása áll. Öröm az ürömben, hogy az látszik, hogy a lakosság már inkább a hosszú távra szóló, folyamatos díjas befektetési termékeket választja. Ez azt mutatja, hogy erõsödik az emberekben az öngondoskodás fontosságának felismerése és lépéseket is tesznek jövõbeli biztonságuk megteremtése érdekében” – jelentette ki Molnos Dániel, a MABISZ fõtitkára.