Erõteljes növekedés a török biztosítási piacon
2014.04.25
A kedvezõ piaci körülményeknek köszönhetõen erõteljesen növekszik Törökország biztosítási piaca – állítja a Fitch hitelminõsítõ intézet.

A kedvezõ piaci körülmények közé sorolja jelentésében a hitelminõsítõ az ország gazdasági növekedését, a kedvezõ demográfiai tényezõket, az urbanizációt és a bõvülõ középosztályt.

A török nem-életbitzosítási piac tavaly mintegy 768 millió török líra (80 milliárd forint) nyereségre tett szert, négy év meglehetõsen gyenge eredményt követõen. A javulás mögött a gépjármû biztosítási díjak emelkedése, a tartalékfeloldások és a jobb befektetési hozamok húzódnak meg – állítja a Fitch.

A Fitch szerint a török életbiztosítási piac folyamatosan növekvõ nyereségrõl számolt be az elmúlt években. 2008 és 2013 között évi átlag 13 százalékkal nõtt az életbiztosítók díjbevétele, nyereségük 2013-ra elérte a 462 millió török lírát (48 milliárd forint).

Az erõs díjbevétel növekedés mögött a hitelpiac szintén erõteljes bõvülése áll Törökországban, azonban a Fitch szerint ez 2014-ben mérséklõdni fog, mivel a gazdasági kiigazítás bizony mellékhatásai a biztosítók eredményeibe is begyûrûzik majd. A biztosítók tõkehelyzetét azonban kellõen erõsnek ítéli a hitelminõsítõ ahhoz, hogy ellenálljanak a jövõbeli sokkoknak.

Nyugdíjban a lehetõség

Törökországban az elmúlt öt évben megháromszorozódott a török nyugdíjalapokban kezelt vagyon, amely összesen 25 milliárd török lírát tesz ki.

2013 kezdete óta a török kormány 25%-kal járul hozzá a nyugdíj-megtakarításokhoz, ezzel ösztönözve a lakosság öngondoskodási kedvét. A Fitch szerint ez jelentõs bõvülést generál majd a nyugdíjpiacon, ami a biztosítók számára is nagy lehetõséget jelent.

A hosszabb ideje tartó politikai stabilitás, valamint megtakarításokat ösztönzõ politikai döntések a biztosítók számára is kedvezõ környezetet teremtettek. A Fitch azonban arra is figyelmeztet, hogy amennyiben a 2014 augusztusi elnökválasztás, illetve a 2015-ös általános választások után politikai instabilitás, korrupció, vagy jelentõs politikai változás állna be, az káros hatással lehet a biztosítási ágazatra, illetve az eszközárak zuhanásán keresztül a biztosítók fizetõképességére.