Munkaerőhiány? Most válhat megoldássá a céges egészségbiztosítás
2022.03.01

Ár-érték arányban verhetetlen privát egészségbiztosítást nyújthatnak munkavállalóiknak a hazai vállalkozások az év eleji adócsökkentést kihasználva - számolták ki a Grantis pénzügyi szakértői. Nem csak jelentős megtakarítást eredményezhet ez a kkv-knak, de a járvány okozta egészségügyi helyzet miatt komoly előnyt jelenthet a juttatás a munkaerő toborzásához és megtartásához.

2022. január 1-től 15,5-ről 13 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó (szocho), valamint eltörölték a szakképzési hozzájárulást, ami a bruttó bér 1,5 százaléka volt. Ezzel a cégek a teljes bérköltség 3,42 százalékát tudják megtakarítani.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján egy decemberi átlagkeresettel rendelkező munkavállaló esetén ez havi 19 719 forint megtakarítást jelent egy cégnek.

A Grantis rávilágít: a tanácsadások során egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy az adócsökkentésből származó megtakarítást érdemes olyan juttatásokra fordítani, amelyek megoldást jelentenek az általános munkaerőhiány által támasztott kihívásokra, így például támogatják a toborzást és a munkaerő megtartást.

Előnyei miatt lehet favorit az egészségbiztosítás

Az egyik ilyen népszerűvé váló eszköz a céges egészségbiztosítás. A fenti átlagbérrel számolva a ma megköthető biztosítások közül több olyan teljes értékű szolgáltatás közül is választhatnak a legalább 10 főt foglalkoztató cégek döntéshozói, amelyek kevesebbe kerülnek, mint az adókedvezménnyel megtakarított bérköltség.

A pénzügyi tanácsadónál úgy kalkulálnak: egy 10 főt foglalkoztató vállalkozás éves díjfizetést választva havi 19 019 forintért is biztosíthatja alkalmazottait, tehát néhány forinttal kevesebbért, mint amennyit megtakarít az idei év adócsökkentéseinek köszönhetően egy átlagbért kereső alkalmazott bérköltségén.

“A dolgozók magas színvonalú privát egészségügyi ellátást kapnak ekkora ráfordítás mellett: panasz esetén egy rövid telefonos egyeztetést követően a biztosító szervezi az ellátást. Két héten belül érkezhetnek időpontra akár egy általuk választott magán-egészségügyi rendelőbe, ahol várakozás nélkül kerülnek a legjobb szakmai kezekbe, szükség esetén pedig a biztosító vezet végig a további vizsgálatokon, beavatkozásokon. Mindez hálapénz és várólista nélkül.

A biztosítás kiterjedhet a rendszeres éves szűrővizsgálatra, járóbeteg és ambuláns ellátásra, nagyértékű diagnosztikára, egynapos sebészetre, szakorvosi rendelésekre, második orvosi szakvéleményre. 7/24 orvosi call center hívható, ha panaszunk van, sőt, egyes biztosítók kórelőzménnyel is vállalják a finanszírozást.” - sorolja Bánfai Zsolt, a Grantis tanácsadója.

A járvány rámutatott az időben történő ellátás fontosságára, ezért a szakértő hozzáteszi: a vállalkozás számára az egyik legnagyobb előny, hogy nincs várólista, a dolgozók hamarabb nyerhetik vissza egészségüket, így kevesebb időre esnek ki a munkából.

A pénzügyi tanácsadó szerint a cégméret és az igények is hatással vannak az egészségbiztosítási program költségére, például a vállalat méretétől függően is elérhetők díjkedvezmények. Így a cégre szabott juttatási rendszer kialakításának első eleme a részletes igényfelmérés és ezután következhet a biztosítók megversenyeztetése.