Milliárdos károkat okozt világszerte az aszály
2015.09.14
Az augusztusi súlyos szárazság legalább 3 milliárd dolláros veszteséget okozott az Egyesült Államokban, legsúlyosabban a kaliforniai mezõgazdaságot érintette a katasztrófa. Az aszály Kelet-Európát, Afrikát, a Karib-térséget és Közép-Amerikát sem kerülte el az elmúlt hónapokban: Romániában, Csehországban és Lengyelországban az együttes gazdasági veszteség meghaladta a 2,6 milliárd dollárt – derül ki az Aon Benfield jelentésébõl.

A viszontbiztosítási bróker szerint a következõ hónapokban világszerte akár a 8 milliárdot is meghaladhatja a szárazság által okozott gazdasági kár, az El Nino erõsödése miatt.

Az Aon Benfield meteorológusai szerint az El Nino idén az elmúlt évtizedek egyik legerõsebbike lehet, ami egyre nyilvánvalóbb hatást gyakorol majd világszerte. Az globális szárazság formájában már eddig is kifejtette hatását, ami több országban súlyos mezõgazdasági károkat okozott.

A csendes-óceáni régióban a tenger felszíni hõmérséklete átlagon felüli volt augusztusban, így a trópusi ciklonok, az ázsiai-csendes-óceáni viharok jelentõs károkat okoztak, ráadásul a jelentés szerint a ciklonok szezonja még csak most éri el a csúcsát. A tengervíz hõmérsékletének emelkedéséért szintén részben az El Niño felelõs.

Csökkenõ viszontbiztosítási díjak

A Standard and Poor’s szerint az elmúlt két évben a viszontbiztosítási szektor igen alacsony kárigényekkel szembesült, ami csökkenõ tendenciához vezetett a katasztrófa kockázatok árazásában.

A hitelminõsítõ szerint 2014-ben a katasztrófa veszteségek 35 milliárd dollárba kerültek a viszontbiztosítóknak, ami nagyjából a fele a 10 éves, 64 milliárd dolláros átlagnak. Az S&P szerint a legtöbb viszontbiztosítónak csökkent a katasztrófa kockázati kitettsége, azonban néhány társaság esetében növekedett idén.

Az alacsonyabb viszontbiztosítási díjak sok társaságot kiszolgáltatottabbá tett a nagy katasztrófa károkkal szemben. Az S&P stressztesztje szerint a leginkább érintett viszontbiztosítók a londoni székhelyûek, nekik ugyanis gyengébb a tõkehelyzetük, míg néhány észak-amerikai társaság esetében jóval nagyobb a katasztrófa-kockázati kitettség. Ezeknél a társaságoknál a mûködési eredmény romlására számít a hitelminõsítõ.