Egyedülálló modellt fejlesztenek biztosítóknak
2015.09.18
Az Air Worldwide egy fejlett számítógépes kockázati modell fejlesztésén dolgozik, amely egyedülálló lesz a maga nevében – jelentette be a katasztrófa-modellezõ cég egy konferencián, Monte Carloban. A fejlesztésben adatszolgáltatók segítségét veszi igénybe. Az új modell valamikor 2017-re készülhet el.

Az Air kiberkockázati modelljébe egy sor determinisztikus forgatókönyv kerül beépítésre, amely lehetõvé teszi a biztosítók és viszontbiztosítók számára a nagyszabású számítógépes támadásokban rejlõ aggregált kockázatok megértését és felmérését. A modellbe a kibertámadásokkal kapcsolatos legfrissebb adatok kerülnek beépítésre, ami valós idejû biztonsági értékelést tesz lehetõvé a támadásoknak való kitettséggel kapcsolatban.

A modell kifejlesztésében a vállalatok biztonsági értékelésével foglalkozó BitSight Technologies segíti az Air-t, több terrabájtnyi adattal, amit a cég által telepített szenzorok gyûjtenek össze. Emellett egy sor másik cég szolgáltat még adatot korábbi számítógépes támadásokról.

Az adatsértéssel kapcsolatos incidensek száma folyamatosan emelkedik, annak ellenére, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak a cégek a rendszerek és adatok védelmére. Amennyiben a bejelentett esetek száma továbbra is ilyen ütemben nõ, 2015 rekord év lesz e tekintetben.

A Guy Carpenter brókercég szerint a kiberkockázatok azon 4 kulcsfontosságú területek közé tartoznak világszerte, ahol a kockázatok továbbra is emelkednek, illetve nagyrészt ismeretlenek, és épp a kockázatnak ez a változékony természete miatt jelent komoly veszélyt a magánszemélyek, cégek, kormányok számára.

Az adatsértéseket például szinte lehetetlen megjósolni, a támadások lehetséges formája és célja így szinte mindig ismeretlen. A modellezés egyik legfontosabb funkciója ezért az, hogy megpróbálja megbecsülni egy esemény valószínûségét, illetve azt, hogy ha bekövetkezik, várhatóan mekkora veszteséget fog eredményezni.

A brókercég jelentése szerint ezen a területen ugyan van elõrelépés, azonban a historikus és tudományos adatok egyelõre hiányoznak ahhoz, hogy egy olyan valószínûségi modellt lehessen kidolgozni a kiberkockázatok számára, mint amilyen a természeti katasztrófák esetében már létezik.