Ezek jelenthetnek új üzleti lehetõséget a biztosítóknak
2015.09.22
Az Aon Benfield hét olyan jövõbeni kockázatot azonosított, ami üzleti lehetõséget jelenthet a biztosítók és viszontbiztosítók számára az elkövetkezõ évtizedben. A jelentés ezek közé sorolja az amerikai jelzáloghiteleket, a sharing economyt, a vállalati hírnevet és márkát érintõ kockázatokat, a mikrobiztosítást, a vállalati felelõsségbiztosításokat, a terrorizmus biztosítást és a kiberkockázatokat.

A globális gazdaság fejlõdése, illetve az eközben felmerülõ kockázatok teljesen új lehetõségeket fed fel a biztosítási szakma számára – derül ki a társaság legújabb jelentésébõl. A beazonosított piaci lehetõségek között szerepelnek olyan kitettségek is, amelyek nem kézzel foghatóak, azonban ilyen jelentõs hatást gyakorolhatnak a vállalatok mérlegeire, eredmény kimutatásaira, illetve a részvényesi értékre.

Az Aon hét olyan felmerülõ kockázatot azonosított, amelyek jelentõs hatással lehetnek a biztosítási piacra.

1. Amerikai jelzáloghitelek: A Freddie Mac és a Fannie Mae egy sor viszontbiztosítási ügyleten keresztül igyekeznek áthárítani az amerikai jelzáloghitel-piaci kockázataikat, amely akár évi 6 milliárd dollárnyi viszontbiztosítási keresletet is jelenthet az Aon szerint.

2. Sharing economy: egyre több magánszemély igyekszik személyes vagyontárgyait bérbe adni, közvetlen versenytársat jelentve olyan vállalkozások, mint a hotelek, vagy taxi társaságok számára. Eközben biztosítások terén meglehetõsen nagy hiányosságok vannak még ezen a piacon, ami azonnali üzleti lehetõséget jelent a biztosítók számára olyan termékek formájában, amelyek a személyes és az üzleti használatból eredõ kockázatokat is lefedik.

3. Vállalati hírnév és márka: ezt azért emeli ki a jelentés, mert az Aon 2015-ös globális kockázatmenedzsment felmérése ezt azonosította elsõ számú kockázatként a vállalatok mûködésében.

4. Mikrobiztosítás: A feltörekvõ országok fokozatos felzárkózása hosszú távú növekedési lehetõséget biztosít az ágazat számára, hiszen közel 4 milliárd potenciális ügyfelet láthatnak el a biztosítók kis értékû biztosításokkal.

5. Vállalati felelõsség: a jelentés szerint ezen a területen is óriási lehetõség nyílik a (viszont)biztosítók számára azon giga veszteségek fedezetére, amelyek több mint 1 milliárd dollárnyi viszontbiztosítási fedezetet igényelnek.

6. Terrorizmus: a terrorista támadások által okozott potenciális károk tudományos felmérése és megértése igen fejlett terület a haditudományon belül, azonban a biztosítási ágazat egyelõre nem jutott el még a kockázatok felmérésének ezen szintjére. A meglévõ haditechnológia és szaktudás kihasználásával azonban a biztosítók is javíthatnák kockázati modelljeiket, ami komoly potenciált jelentene az Aon Benfield szerint.

7. Kiberkockázatok: a rendelkezésre álló adatok és analitikai módszerek fejlõdésével párhuzamosan a kiberkockázatok a jövõben a komplex, rosszul menedzselt kockázatok körébõl egyre inkább a mainstream biztosítási kockázatok közé sorolódnak át, amit a piac megfelelõen képes lesz beárazni, és áthárítani.

Az Aon szerint a vállalatok új megoldásokat szeretnének látni ezen felmerülõ kockázatok kezelésével kapcsolatban, ami a biztosítók számára is óriási üzleti lehetõséget jelent. Ehhez természetesen komoly fejlesztésekre van szükség az adatelemzések terén.