Oroszországban ötször gyorsabban nõnek a károk, mint a díjak
2015.09.28
Az orosz biztosítási piacon az idei elsõ félévben 2%-kal nõttek a bruttó díjbevételek, ami a legalacsonyabb piaci bõvülés 2009 óta. Ennek eredményeként a biztosítások GDP-hez mért aránya 1,41%-ról, 1,39%-ra csökkent. Eközben a kárkifizetések növekedése csaknem ötszöröse volt a bruttó díjbevételek növekedésének.

A jelenség azonban aligha nevezhetõ váratlan fordulatnak, hiszen szakértõk már tavaly év végén nagyjából ezt vetítették elõre, amely prognózis valóra is vált az elsõ 6 hónapban. Mivel a biztosítási szektor fejlõdése erõsen függ a gazdaság, illetve a bankszektor fejlõdésétõl, ezért a lassuló hitelezés, a csökkenõ autóeladások, és a nemzeti valuta, a rubel leértékelõdése mind negatívan hatottak a biztosításokra. 2015 elsõ felében mintegy 7%-kal csökkent a biztosítási szerzõdések száma, de egyes terméktípusoknál ennél jóval jelentõsebb, akár 35-40%-os csökkenés is elõfordult.

Az orosz jegybank hivatalos adatai szerint az elsõ félévben megfigyelhetõ negatív biztosításpiaci trend számos okkal magyarázható: olyan biztosítási szegmensek is negatívba fordultak, amelyek korábban a növekedés motorjai voltak. Ezek közé tartoznak a balesetbiztosítások, a casco, a vállalati vagyonbiztosítások, de a mezõgazdasági biztosítások is.

A hitelezés a vizsgált idõszakban mintegy 40%-kal csökkent, ami egyértelmûen negatívan érintette a baleset, a casco és a vállalati vagyonbiztosításokat. Az új autó eladások csökkenése, valamint a rubel leértékelõdése erõsen érintette az alkatrészek árait, ami a casco biztosítások számát is csökkentette.

Az agrárbiztosítások díjbevétele az elsõ hat hónapban 38%-kal csökkent, ami elsõsorban a 2014 decemberben bevezetett, a mezõgazdasági biztosítások állami támogatását érintõ jogszabályi változásokkal magyarázható. Eközben a központi bank is felfüggesztette 9 mezõgazdasági biztosító engedélyét. Mivel a mezõgazdasági vállalkozások nagyon érzékenyek a hitelezési feltételek változásaira, ezért a gazdák hitelhez jutásának megnehezedése is negatívan érintette a biztosításokat.

Az orosz biztosítási piac másik fõ tendenciája, hogy a kárkifizetések növekedése csaknem ötszöröse volt a bruttó díjbevételek növekedésének. Míg elõbbiek helyi valutában számolva alig több, mint 2 százalékkal emelkedtek, addig a károk növekedése 9,48% volt. A kgfb-biztosítások esetében a kárkifizetések például csaknem 37%-kal nõttek, amely trend várhatóan az év második felében is folytatódni fog.

Az orosz központi bank folyamatosan igyekszik megtisztítani a helyi biztosítási piacot az olyan szereplõktõl, amelyek pénzügyi stabilitása kérdõjeles. Ennek eredményeként 2014 júniusa és 2015 júniusa között a biztosítótársaságok száma 44-gyel csökkent az országban. Ez ugyan nem olyan jelentõs csökkenés, mint 2006-ban, amikor 180 biztosítótársaság engedélyét függesztette fel a szabályozóhatóság, azonban a pénzügyi nehézségekkel szembenézõ cégek száma tovább emelkedhet.