Október 15. a befizetési határidõ a biztosítási díjtámogatáshoz
2015.09.30
A díjhátralékos biztosítási szerzõdések nem jogosultak a támogatásra – figyelmezteti a gazdákat az MVH.

Az MVH felhívja a biztosított termelõk figyelmét, hogy a biztosító, illetve az integrátor (aki több mezõgazdasági termelõt képviselve kötött támogatott mezõgazdasági biztosítási szerzõdést) csak abban az esetben állítja ki a díjfizetésrõl szóló igazolást, amennyiben a biztosítási díj megfizetésére tárgyév október 15-e elõtt sor kerül. Ezért javasolják, hogy a biztosítási díj teljes összegének megfizetésérõl mihamarabb gondoskodjanak, ne hagyják az utolsó napokra a biztosítási díj kiegyenlítését.

A díjhátralékos biztosítási szerzõdések ugyanis nem jogosultak a támogatásra! Az egyéni mezõgazdasági biztosítási szerzõdések után támogatás csak abban az esetben vehetõ igénybe, amennyiben a szerzõdõ fél a biztosítási díjat teljes körûen megfizeti a biztosító részére, amelyrõl a biztosító tárgyév október 15-éig - ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton az MVH honlapján elérhetõ elektronikus ûrlapkitöltõ szolgáltatás segítségével hozzáférhetõ felületen - díjfizetésrõl szóló igazolást állít ki. Úgynevezett integrátori szerzõdések esetében, ahol a szerzõdõ fél nem a mezõgazdasági termelõ, a biztosított díjfizetésérõl szóló igazolást a szerzõdõ fél állítja ki.
Összefoglalva tehát a biztosított termelõknek a díj befizetésének igazolásával kapcsolatos teendõje nincs.

Az MVH az integrátorok figyelmét is felhívja, hogy a részükre küldött tájékoztató levélben foglaltak értelmében díjfizetésrõl szóló igazolás elektronikus úton történõ kiállítására csak abban az esetben van lehetõségük, amennyiben rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval, vagy meghatalmazottjuk rendelkezik érvényes meghatalmazással.
Az igazolás feltöltésére nyitva álló idõszak 2015. október 5 - 15.

A vonatkozó jogszabályok megtalálhatóak az MVH honlapján. Tájékoztatás az ugyfelszolgalat@mvh.gov.hu e-mail címen vagy személyesen, illetve telefonon az MVH ügyfélszolgálatán kérhetõ.