A Generali művészeti biztosítást indít Ausztriában
2022.04.19

A Generali biztosító személyre szabott termékmegoldásokat vezet be a magán műgyűjtők számára az osztrák biztosítási piacon. Emellett kutatási projekt is indul a kulturális örökség klímaváltozással szembeni védelme érdekében.

Az ARTE Generalival, a Generali müncheni székhelyű, művészeti biztosításokra szakosodott globális üzletágával való együttműködéssel a Generali mostantól az osztrák magánügyfeleknek is egyedi megoldásokat kínál a műalkotásokban bekövetkezett károk fedezésére. A biztosítási fedezet kiterjed a megsemmisülésre, a sérülésre és az elvesztésre is.

„Az ARTE Generali révén egyedülálló technikai, művészeti és digitális szakértelemmel rendelkezünk. Az all-risk típusú fedezet átfogóan biztosítja a személyes műtárgyakat a magánszektorban" - mondta Walter Kupec, az osztrák Generali vagyon- és balesetbiztosítási igazgatója.

Jean Gazancon, az ARTE Generali vezérigazgatója szerint „az Ausztriából származó nagyszerű művészek meghatározták az európai művészeti szcénát. Itt a magángyűjtemények, múzeumok és galériák világhírnévnek örvendenek. Örülök, hogy az ARTE Generali egy eddig egyedülálló művészeti biztosítási koncepciót mutathat be Ausztriában.”

Kutatási projekt is indul

Az ARTE Generali nemzetközi oktatási intézményekkel közösen elindította a CHARISMA névre keresztelt kockázatkezelési akadémiáját. A kutatási projekt célja a kulturális örökség megőrzése és védelme a klímaváltozás hatásaival szemben.  Európa-szerte van szükség jól képzett szakemberekre a kulturális örökség kockázatértékelése terén. A kutatásban több mint 100 releváns nemzetközi és osztrák szereplő vesz részt, akik szakértelmükkel hozzájárulnak a kulturális örökség kockázatértékeléséhez, ötvözve azt az épületbiztosítási szakértelemmel és a vizuális művészetek mélyreható ismeretével. Az osztrák Universität für Weiterbildung Krems mellett a római Mazzini LAB, a Perugia-i Egyetem, valamint a csehországi Cseh Tudományos Akadémia (ITAM) Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézete (ITAM) is részt vesz a munkában.