Az infláció most az első számú globális ellenség
2022.04.20

Míg az ukrajnai háborúnak csak kisebb közvetlen hatásai lesznek a biztosítási ágazatra, addig a közvetett következmények, mint például a tőkepiacok változékonysága, vagy a gyengébb növekedési kilátások súlyosabbak lesznek - mondták a Swiss Re, a Munich RE és az Allianz vezető közgazdászai a Német Biztosítók Szövetsége (GDV) által szervezett panelbeszélésen.

Az online konferencián részt vett Ludovic Subran, az Allianz SE vezető közgazdásza, Joerg Asmussen, a GDV vezérigazgatója, Jerome Haegeli, a Swiss Re vezető közgazdásza, valamint Michael Menhart, a Munich Re vezető közgazdásza is.

A magas infláció tovább növeli az ágazat fent említett fő kockázatait. Márciusban az infláció az euróövezetben rekordszintre, 7,5%-ra emelkedett - elsősorban a magasabb energia- és nyersanyagárak miatt, és a várakozások szerint az áremelkedés még tovább fokozódhat a háború további alakulásától és az Oroszország elleni szankciók esetleges szigorításától függően. A magas infláció miatt a fiskális intézkedések megint egyre fontosabbá válnak. A három vezető közgazdász a monetáris politikában „rezsimváltásról” beszélt, mivel „a központi bankok a jelenlegi áremelkedési nyomást aligha tudják eszközeikkel tompítani.”

„Nem tudjuk az energiaárakat korlátozni, ezért segítenünk kell a rászorulókon” - mondta Subran. Haegeli szerint: „Az infláció most az első számú globális ellenség."

Az európaiak által fizetett meglehetősen magas ár ellenére további lépésekre van szükség Oroszországgal szemben. Az ilyen intézkedések azonban nagy terhet jelentenek, és erős társadalmi hatásokkal járnak: „az energiaellátás minden egyes 1%-os csökkenése 30 000 gyártói munkahely elvesztésével járna"- mondta Subran. „A háború ára magas, mind a vállalatok, mind a családok számára" - mondta az Allianz vezető közgazdásza. Ez hosszú távon a német gazdaság modelljének és nemzetközi kereskedelmi kapcsolatainak teljes megváltozásához vezethet.

Ugyanekkor mindez az európai kohézió erősödését is jelentheti, ami végül a fiskális politika összehangolt európai megközelítéséhez vezethet. „A biztosítók tőkeerejükkel az energiapolitika közelgő átrendeződéséhez is jelentősen hozzájárulhatnak" - mondta a három vezető közgazdász. További pozitív eredmény lehet, hogy az Európai Központi Bankra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy kamatot emeljen. „2022 lehet az az év, amikor Európában is búcsút mondhatunk a negatív kamatkörnyezetnek" - mondta Haegeli.