Egészségügyi appok: melyik a legfejlettebb piac Európában?
2015.11.13
Az egészségügyi mobil alkalmazások fejlesztõi szerint Európa öt legfejlettebb piaca közé Dánia, Finnország, Hollandia, Svédország és az Egyesült Királyság tartozik – legalábbis ez derül abból a felmérésbõl, amiben több mint 5000 app fejlesztõ, egészségügyi szakember és digitális egészségügyi szakember vett részt. A Research2Guidance és a HIMSS Europe által készített felmérésben résztvevõk 55%-a szerint a brit piac a legfejlettebb.

A válaszadókat arra is megkérték, hogy rangsorolják az EU 28 tagországát saját tapasztalataik alapján, és azt is mondják el, hogy milyen szempontok alapján állították fel a sorrendet. A tényezõk között említették a digitális egészségügy fejlettségét, a digitalizáció szintjét, a piac méretét, az egészségügyi kiadások nagyságát, a vállalkozás elindításának egyszerûségét valamint a digitális egészségügyi szabályozást.

A felmérés szerint az Egyesült Királyság azzal tûnik ki a többi EU-s ország közül, hogy az orvosok ott nyitottabbak az új technológiák használatával szemben, és szívesen használnak digitális egészségügyi megoldásokat pácienseik kezelése során.

A jelentés szerint Németország és Franciaország is hatalmas potenciált jelentõ országok, mivel igen jelentõs összegeket fektetnek az egészségügybe, az orvosokba és kórházakba, ugyanakkor az egészségügyi ellátás digitalizálása, az e-egészségügyi megoldások még nem olyan fejlettek ezekben az országokban.

Görögország, Románia és Lettország a rangsor végére kerültek, ezekben az országokban ugyanis átlag alattiak a piaci feltételek az m-egészségügyi (mHealth) megoldások számára, így megítélésük is rossz az mHealth szakemberek körében.

A piacképességi kritériumok - például az okostelefon, tablet penetráció, vagy e-recept (ePrescription) elterjedtsége az alapellátásban – tekintetében igen jelentõs eltérés figyelhetõ meg az egyes országok között. A legjobban teljesítõ országok jellemzõen több mint kétszer olyan jó piaci feltételeket kínálnak, mint a rangsor végén lévõ országok.

Hazánkat Ausztriával, Horvátországgal, a Cseh Köztársasággal, Olaszországgal, Litvániával és Lengyelországgal egy csoportba sorolták a felmérésben résztvevõk. Ezeket az országokat vagy az m-egészségügyi app-fejlesztõk értékelték alacsonyan, vagy a piaci feltételek nem elég fejlettek, azonban a jelentés szerint 2-3 éven belül változásra lehet számítani.

Európában 2013 végén mintegy 4,7 millió ember használt valamilyen intelligens, hálózatba kapcsolt távegészségügyi (telecare) megoldást – állítja a Berg Insight. A társaság 2014-es jelentésében még azt prognosztizálta, hogy 2018-ra ez a szám elérheti a 13,7 milliót.

Mi az az mHealth?

A hivatalos WHO definíció szerint a mobile health, vagyis az mHealth jelzõvel lehet illetni minden olyan egészségügyi jellegû ellátást, melyben valamilyen mobil eszköz játszik szerepet. Ez a mobil eszköz nem csak mobiltelefon lehet, de bármilyen egyéb, döntõen vezeték nélküli technológia (mobil monitor rendszerek, PDA, hordható szenzorok, egyéb bármilyen vezeték nélküli eszköz). A mobile health egyébként az ún. eHealth egy szelete.

Az otthoni mérések (home health), követés és távmonitoring rendszerek nem csak a beteg számára jelentenek kényelmes és biztonságos megoldást, de az ellátórendszer számára is költségeket takarítanak meg, hiszen sok felesleges orvos-beteg találkozót lehet kiváltani vele. A mobiltechnológiával segített otthoni monitorozással az idõsek is hosszabb ideig élhetnek saját otthonukban, ami szintén csökkenti a gondozási létesítményekre nehezedõ terhelést.