Erős növekedést tapasztaltak a világjárvány második évében az osztrák biztosítók
2022.04.28

Az osztrák biztosítási ágazat a COVID-válság második évében, 2021-ben díjnövekedést könyvelhetett el, a bruttó díjbevétel 18,7 milliárd eurót ért el, több mint 50 millió szerződéssel. Az ügyfeleknek nyújtott juttatások 2,9%-kal 16 milliárd euróra nőttek.

Az első számítások a 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan mind a vagyon- és balesetbiztosítások, mind az egészségbiztosítások esetében szilárd díjnövekedést mutatnak, míg az életbiztosítások esetében enyhe növekedés volt tapasztalható. Összességében az osztrák biztosítási ágazat a tavalyi évben 3,4%-os díjbevétel-növekedést könyvelhetett el, mintegy 18,7 milliárd eurót - mondta Dr. Louis Norman-Audenhove, a VVO főtitkára.

A nem-életbiztosítások díjbevétele 2021-ben 4,7%-kal 10,7 milliárd euróra nőtt. A kárkifizetések 18,5%-kal, mintegy 7,5 milliárd euróra nőttek. A magán egészségbiztosítások díjbevétele 3,7%-kal 2,5 milliárd euróra nőtt, 1,4 milliárd eurónyi ellátást fizettek ki, ami 1%-os növekedésnek felel meg.

A 0,6%-os növekedés mellett az életbiztosítások díjbevétele 2021-ben mintegy 5,4 milliárd eurót tett ki. A rendszeres díjak 0,9%-kal 4,6 milliárd euróra csökkentek. Az egyszeri díjak viszont 10,8%-kal 0,8 milliárd euróra nőttek. Összesen mintegy 7,1 milliárd eurót fizettek ki az életbiztosítási ügyfeleknek az elmúlt pénzügyi évben, ami 9,3 százalékos csökkenésnek felel meg (a jövőbeni ellátásokra képzett céltartalékokra és a nyereségrészesedésre történő kiutalásokat nem tartalmazza).

Az örömteli eredmény egy nagyon erőteljes és hosszú távú üzleti modellen alapul az osztrák biztosítási szövetség (VVO) elnöke szerint. Másrészt, különösen válság idején az ügyfelek biztonságot és támogatást keresnek, és nagyobb figyelmet fordítanak egyéni kockázataikra - véli Mag. Robert Lasshofer.

Az elkövetkező évekre vonatkozóan Lasshofer két olyan fejleményt lát, amely az iparágat alakítani fogja. Ez a gazdaság zöld átalakulása és a magánellátás erősödése. Az osztrák biztosítási ágazat mindkettőben aktív szerepet fog játszani, ígéri az elnök: „110 milliárd euróval nagy befolyással rendelkezünk ahhoz, hogy támogassuk a hazai gazdaságot a klímacélok megvalósításában." Az energiaellátás területén például növelni lehetne a szélerőművekbe vagy napelemparkokba történő beruházásokat, az átalakulást elő lehet mozdítani, több forrás állhat rendelkezésre fenntartható infrastrukturális projektekre is, és a lakossági szektorban is elképzelhető a felújítás és szigetelés finanszírozása.    

A demográfiai folyamatok és a feszes költségvetési helyzet miatt a jövőben fontos szerepet kap az öngondoskodás. Ezek további erősítése érdekében a VVO egy 4 pontos tervet mutatott be, amely állami támogatásokat is tartalmaz. „Mindenekelőtt adókedvezményeket kell biztosítani azoknak, akik életbiztosítással akarnak rendelkezni, mert ez még mindig a legnépszerűbb nyugdíjbiztosítási eszköz” - magyarázza a VVO elnöke. A szövetség javaslatait tartalmazó dokumentumban szerepel a 4%-os biztosítási adó csökkentése, csakúgy, mint a fenntartható befektetések adókedvezménye.