Régiónkból húzhatnak hasznot az osztrák biztosítók
2013.04.25
Az osztrák biztosítók számára komoly kihívást jelent a hazai piac, ugyanakkor a kelet-közép-, valamint délkelet-európai (CESEE) piacok erõsebb teljesítményébõl õk is hasznot húzhatnak – állapítja meg legfrissebb jelentésében a Fitch.

A hitelminõsítõ intézet piaci jelentése szerint az ausztriai biztosítók bruttó díjbevétele 2012-ben mintegy 1,2%-kal csökkent, a 2011-es 1,7%-os visszaesést követõen. A Fitch szerint a bevételcsökken elsõsorban a gyenge életbiztosítási eredményeket tükrözi, amely 2011-ben 6,5%-ot, tavaly továb 6,7%-ot zuhant, szemben a nem-életbiztosítási piaccal, amely ugyan növekedett, azonban nem olyan mértékben, hogy ellensúlyozni tudja az életbiztosítási piac esését.

Az életbiztosítások bruttó díjbevételének csökkenésért mindkét évben az adózást érintõ változások voltak felelõsek – közölte a Fitch biztosítási csapatának igazgatója, Stephan Kalb.

A 2011-es eredményeket érintette, hogy kiterjesztették kiváltságos adóügyi státuszhoz szükséges minimális szerzõdéses idõtartamot, míg a 2012-es eredményekre az nyomta rá a bélyegét, hogy az egyik népszerû nyugdíjtermék esetében megvágták az állami támogatásokat – elemezte a helyzetet Kalb.

A hazai piac nehézségeit ugyanakkor ellensúlyozni tudja, hogy az osztrák biztosítók szorosan kapcsolódnak a CESEE régió biztosítási piacaihoz, ahonnan díjbevételük több mint egyharmada származik, és ahol komoly növekedési lehetõségek rejlenek – állítja a Fitch.

Miután a CESEE régió növekedése várhatóan meghaladja majd az osztrák biztosítási piac növekedési ütemét, a Fitch arra számít, hogy az osztrák biztosítók számára még inkább fontossá válik ez a régió. A biztosítási tevékenység ezekben az országokban általában nyereséges, ugyanakkor a régió növeli az osztrák biztosítók mérleg-volatilitását, miután ezen országok viszonylag nagyobb érzékenységet mutatnak a globális gazdasági visszaesésekkel szemben.

Az alacsony kamatlábakkal kapcsolatos kérdések továbbra is az egyik legnagyobb kihívást jelentik az ágazat számára, azonban a beruházások 2012-ben már megtérülést mutattak, miután a leírások szintje jelentõsen csökkent 2011-hez képest – olvasható a jelentésben.

A mûködési eredmények mindhárom üzletágban, így az élet-, nem-élet és az egészségbiztosítási vonalon is javultak 2012 folyamán, így a szektor jövedelmezõsége összességében lényegesen jobb volt, mint 2011-ben.

A Fitch arra számít, hogy az osztrák biztosítók díjbevétele 2013-ban stabilizálódni fog, amennyiben az életbiztosítások értékesítése ismét fellendül. A biztosítók továbbra is kiélezett versennyel szembesülnek majd, azonban a nem-életbiztosítók mûködési eredménye várhatóan ellensúlyozni tudja majd az életbiztosítások alacsony jövedelmezõségét és a szintén gyenge befektetési eredményeket.

A nagyobb piaci szereplõk 2013-ban már kiélvezhetik a CESEE régió biztosítási piacának gyorsabb növekedését, ugyanakkor a régióból származó díjbevételek továbbra is ingadozóak lehetnek – közölte a hitelminõsítõ.