Segít-e a biztosítás terrortámadások esetén?
2015.11.17
A terrorcselekménnyel kapcsolatos események alapvetõen a kizárások közé tartoznak az utasbiztosítások esetében, azonban bizonyos szolgáltatásokat így is fedeznek.

Alapvetõen kizárás minden háborús, polgárháborús, belsõ zavargással vagy terrorcselekménnyel kapcsolatos esemény, de az utasbiztosításaink terrortámadáskor két esetben is nyújtanak szolgáltatást- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére az Aegon. A cél, hogy az utas minél elõbb el tudjon jönni a helyszínrõl, szervezést, költségvállalást ugyan nem tud a biztosító vállalni, de indokolt esetben 500 ezer forintig kifizetik a hazautazás költségeit A biztosító terrorcselekmény esetén fejenként 1 millió forintig állja a sürgõsségi orvosi kezelést, a sérült hazaszállításának költségeit vagy a holttest hazaszállításának költségeit.

Másik két Pénzcentrum által megkérdezett biztosító nem térít terrorcselekmény esetén: sem az EUB, sem az Allianz nem fizeti ki a költségeket a terrorizmus áldozatainak.

A biztosítók többnyire kizárják a terrorcselekmény kockázatát a szerzõdéses feltételekben. Ennek ellenére gyakran humánus okokból fizetnek, pl. a magyarországi biztosítók a néhány évvel ezelõtti londoni metrómerényletet követõen bejelentették, hogy fizetik a sérültek ellátását - mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Biztosítok Szövetsége (MABISZ).

Emellett van olyan biztosító Magyarországon, amelyik fizet, ha abban az idõpontban, amikor a biztosított kiutazott az adott országba, nem állt fenn terrorfenyegetettség. Ilyenkor a biztosító vállalja a sérült ellátásának költségeit. Ha viszont ezt nem állnák a biztosítók, akkor akár többmilliós kórházi számlával is szembesülhetnek.

Az utasbiztosítások mellett az életbiztosítások is abba a kategóriába esnek, ahol kizáró tényezõ lehet a terrorizmus. Ahol a terrorizmus esetén térítés benne van a díjban, ott akár a megszaporodó terrorcselekmények miatt idõvel a díj is magasabb lehet. Az Aegon biztosításai november 1-je óta nyújtják a fent említett alap szolgáltatásokat, ennek ellenére nem történt díjemelés az utasbiztosításoknál. Ezt egyébként a MABISZ is megerõsítette: a terrorfenyegetettség miatt nem várható drágulás.