Pénzügyi tanácsokra vár a fiatal generáció
2011.09.29
A 2001-es dotcom-válság és az 1929 és 1933 közötti nagy gazdasági világválság is nagyban befolyásolta az Y-generáció (az 1970-es évek vége és a 2000-es évek eleje között születettek) kockázatvállalási kedvét– mutatta ki a legfrissebb MFS befektetési piaci kutatás.

Ennek ellenére a mostani 18-30 évesek manapság jóval többet fektetnek be, mint szüleik és nagyszüleik, akik még a nagy gazdasági világválság árnyékában nõttek fel. A legtöbb Y-generációs fiatal a Dotcom-válság bizonytalan periódusa alatt érte el azt az életkort, amikor már saját beleszólása lehet pénzügyeibe, ezt tetõzte 2008-as recesszió idõszaka, illetve a jelenlegi, nem túl bíztató gazdasági helyzet.

A felmérés szerint az Y-generáció tagjainak 40 százaléka úgy érzi, nem mer részvényekbe fektetni a jövõben sem, 59 százalékuk pedig sokkal inkább tartja magát spórolós típusnak, mint befektetõnek. 54 százalékuk úgy véli, túl sokféle a befektetési lehetõség, így nehezükre esik a megfelelõt kiválasztani, 47 százalékuk pedig egyszerûen halogatja a döntést.

34 százalékuk bevallott célja az esetleges befektetéssel a vagyonnövelés, 30 százalék pedig csak azt szeretné, hogy biztonságban tudhassa a pénzét, ami így nem veszít értékébõl sem. 33 százalékuk fektetett már részvényekbe.

54 százalék mondja, hogy soha nem félt jobban a nyugdíjkérdéstõl, mint most, 44 százalék pedig biztosra veszi, hogy nyugdíjas éveiben életszínvonala csökkenni fog.

Az Y-generáció tagjai tehát erõsen tartanak a kockázatoktól, mindazonáltal nyitottak a pénzügyi tanácsokra, szakértõi véleményre. Az ebbõl a korosztályból kikerülõ befektetõk gyakran dolgoznak együtt pénzügyi tanácsadókkal, aktívan érdeklõdnek pénzük befektetési lehetõségeirõl, jövõjüket tekintve pedig általában optimisták. 64 százalék alapvetõen pozitívan látja a gazdaság helyzetét, 74 százalék pedig optimista saját financiális jövõjét illetõen is. 62 százalék kifejezetten élvezi a befektetési procedúrát.

Jelenleg jól megfigyelhetõ tendencia, hogy a pénzügyi befektetési szektor aktívan számít a befektetni vágyó fiatalabb generációkra.