Tájékozatlanok a fiatal felnõttek a pénzügyi termékekkel kapcsolatban
2013.02.20
Mi az eredménye annak, ha dollármilliókat fektetnek különféle pénzügyi eszközökbe olyanok, akik kvázi tudatlanok az pénzügyek terén? Amerikai kutatások szerint az USA-ban jelenleg épp ez folyik, hiszen az épp vagyonfelhalmozási fázisukba lépõ generációknak vajmi kevés fogalmuk van a pénzügyekrõl.

Az Egyesült Államokban az X és az Y generációba tartozó fogyasztók több mint a fele elismeri, hogy igen kevés, esetleg semmilyen információja nincs a befektetéseket és pénzügyi termékeket illetõen- derül ki a LIMRA legutóbbi felmésérébõl.

A tanulmány rávilágított arra, hogy azon ügyfelek, akik pénzügyi szakemberekkel együttmûködve hoznak döntéseket befektetéseik terén, tájékozottabbak a befeketéseket és pénzügyi termékek terén(14% szemben 6%-kal), azonban mindössze ötbõl egy ügyfél kér segítséget pénzügyi tanácsadótól.

Természetesen a pénzügyi szakemberrel való együttmûködés sem garantál pénzügyi megvilágosodást.

“A növekvõ tudásszint kapcsolatban állhat a pénzügyi szakemberek oktatására szánt erõfeszítéseivel, vagy azzal, hogy a tudatosabb X és Y generációs ügyfelek pénzügyi szakemberekkel dolgoznak együtt”- nyilatkozta Cecilia Shiner a LIMRA Retirement Research elemzõje.

A tanulmány alapjául egy 2012 májusában végzett felmérés szolgál, melynek során 5296 20-84 év közötti amerikait kérdeztek meg. A megkérdezettek közül 884 válaszadó volt az X generáció tagja, 720 pedig az Y generációé.

Azok a válaszadók, akik ugyan hozzáférhetnének járulékkal meghatározott (DC) nyugdíjalapokhoz munkáltatójukon keresztül, azonban sosem fizettek be abba, nagyobb arányban érezték magukat tájékozatlannak a befektetésekkel és pénzügyi termékekkel kapcsolatban, mint akik jelenleg hozzájárulnak nyugdíjalapjukhoz.

“A legtöbb X és Y generációs amerikai kizárólag a megtakarításaira hagyatkozhat nyugdíjas éveiben, egyelõre kevesen használják ki teljes egészében a nyugdíjmegtakarítások különféle lehetõségeit. A fogyasztók jelenlegi döntésének hosszú távon óriási hatása van arra, hogy biztonságban tölthetik-e nyugdíjas éveiket”- jelentette ki Shiner.