Klímaváltozás: komoly lépésekre készül az Allianz
2015.12.23
A klímaváltozás is az Allianz üzleti portfóliójának alapvetõ része lesz a jövõben. A befektetéseket 37 kritérium alapján fogja vizsgálni a társaság, ezek közé tartozik az üvegház hatású gázok kibocsátása, valamint az energiahatékonyság is. A biztosító négy alapvetõ intézkedést jelentett be, ide tartozik a befektetési portfólió teljes átláthatósága, a szén-alapú üzleti modellek fokozatos megszûntetése, az éghajlati kockázatok biztosítása a fejlõdõ országokban és az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságok finanszírozása.

1. A befektetési portfólió teljes átláthatósága

Elõször kerül sor az Allianz teljes befektetési portfóliójának átvilágításra, amihez a 37 környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kritériumot használ a biztosító. Ezek között szerepel például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, az energiahatékonyság, az adatvédelem és a korrupció is.

Az Allianz által kezelt és befektetett vagyon nagysága, ami nagyrészt a biztosított egyénektõl folyik be, több mint 630 milliárd euróra rúg, aminek több mint 90 százalékát fix kamatozású értékpapírokba és részvényekbe fekteti. A teljes portfólió átláthatósává tétele várhatóan 2016 közepére lesz kész, ami lehetõvé teszi majd a kockázatok és lehetõségek célzottabb kezelését. „Az ügyfelek pénzének befektetésekor elsõsorban olyan vonzó hozamra fókuszálunk, ami hosszú távon stabil marad” – magyarázza az Allianz befektetési vezetõje. „Ebben a tekintetben egyre fontosabb válik, hogy a környezeti és társadalmi kockázatokat már a korai fázisban figyelembe vegyük. Az új megközelítésünkkel nagyobb átláthatóság érhetõ el, ami a befektetési stratégiánkat is fenntarthatóbbá teszi a jövõben.” – állítja Andreas Gruber.

2. A szén fokozatos kivonása

A párizsi klímaegyezmény két Celsius-fokos globális hõmérséklet-emelkedés céljának tudatában, valamint az ezzel kapcsolatos gazdasági kockázatok figyelembevételével, az Allianz azt is bejelentette, hogy keállítja a szén-alapú üzleti modellek finanszírozását. A cég többé nem fektet olyan vállalatokba, amelyeknek a bevételük több mint 30 százaléka szénbányászatból, vagy az energia elõállításuk több mint 30 százaléka a szénbõl származik. Ez azt jelenti, hogy 2016 márciusáig mintegy 225 millió eurónyi, ilyen cégekhez kapcsolódó részvényétõl válik meg a biztosító, az érintett kötvényekbõl pedig 3,9 milliárd értékû fog lejárni.

3. Klíma-kockázatok biztosítása a fejlõdõ országokban

Az Allianz nagyobb védelmet szeretne nyújtani a klímaváltozás hatásaival szemben, azokban a fejlõdõ országokban, amelyeket ez kiemelten érint. Európa legnagyobb biztosítója már most is 57 millió egyénnek nyújt mikro-biztosítási megoldásokat, amivel piacvezetõnek számít.

A társaság Ázsiában egy szatellit technológián alapuló biztosítási modellen dolgozik a rizstermelõ farmerek számára. Egy másik üzleti modell alapján pedig már 125 millió kisvállalkozót biztosít Kínában és Indiában. A Munich Climate Insurance Initiative (MCII) részeként, az Allianz és más biztosítók olyan új éghajlati biztosítási megközelítést dolgoznak ki, amely 400 millió emberhez jut el a fejlõdõ országokban. A szervezet létrehozása a nemzetközi pénzügyi szervezetek, tudományos intézetek és nem kormányzati szervezetek nevéhez kötõdik, azzal a céllal, hogy biztosítási megoldásokat dolgozzon ki a kiszolgáltatott közösségek számára.

4. Az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságok finanszírozása.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint hatalmas beruházások szükségesek a világ energiabiztonságának garantáláshoz. 2035-re az alternatív energiaforrásokra történõ átálláshoz, a jelenlegi évi 380 milliárd dollárhoz képest, 780 milliárd dollár éves beruházásra lesz szükség. Ez az összeg kevesebb, mint egy százaléka a nyugdíjalapok és biztosítók által kezelt vagyonnak. Az Allianz egyike a legnagyobb nem állami befektetõknek a megújuló energia területén, a maga, több mint 2,5 milliárd eurós befektetéseivel. Középtávon ezt legalább duplájára szeretné növelni a biztosító.

Az Alllianz által bejelentett az intézkedések kidolgozásában és implementálásában három NGO, név szerint a Germanwatch, a Transparency International és a WWF is részt vett.